fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Niško astronomsko društvo objašnjava kako da uočimo „zelenu kometu“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / NIŠ – Nedavno otkrivena „zelena kometa“ prva dva dana februara će biti najbliža Zemlji i proleteće noćnim nebom po prvi put posle 50.000 godina. Poslednji put je bila vidljiva na noćnom nebu tokom kamenog doba, prenelo je nekoliko medija.

Iz Astronomskog udruženja „Alfa“ Niš, naveli su da astronomi amateri već dugo prate kometu C/2022 E3 (ZTF) i nadaju se da će ona prirediti relativno lep prizor na nebu i da će biti vidljiva golim okom.

„Ovo je privuklo pažnju šire javnosti, ali očekivanja mnogi su nerealna. Nažalost, kometa C/2022 E3 (ZTF) sigurno neće prirediti prizor koji smo mogli da vidimo u vreme prolaska Hejl-Bopove komete (C/1995 O1) ili bar onako kako se videla Halejeva kometa“ – stoji u tekstu na njihovom sajtu.

Kometa koju su astronomi otkrili 2. marta 2022. pomoću kamere širokog polja Zwicky Transient Facility u opservatoriji Palomar u okrugu San Dijego u Kaliforniji, prema Nasinom tumačenju približila se Suncu 12. januara.

Nazvana „C/2022 E3 (ZTF)“, ima orbitu oko Sunca koja prolazi kroz spoljne krajeve Sunčevog sistema, zbog čega prevaljuje tako dug put i zbog čega joj je potrebno toliko vremena da ponovo prođe pored Zemlje, navode iz The Planetary Society-u.

Ledeni nebeski objekat biće najbliži Zemlji između 1. i 2. februara, na udaljenosti od oko 42 do 44 miliona kilometara, navodi EarthSky-u. Čak i tokom ovog prolaska, kometa će i dalje biti na udaljenosti 100 puta većoj od razdaljine Meseca od Zemlje, izračunali su u EarthSky-u.

Kako se kometa približava Zemlji, posmatrači će moći da je vide kao bledozelenu mrlju u blizini sjajne zvezde Polaris, poznate Severnjače. Komete reflektuju različite boje svetlosti zbog njihovog trenutnog položaja u orbiti i hemijskog sastava. Kada Mesec posle ponoći zađe za stanovnike severne hemisfere, optimalno je vreme za posmatranje komete. Svemirski objekat će biti teže uočljiv za one na južnoj hemisferi.

U zavisnosti od jačine osvetljenosti, „C/2022 E3 (ZTF)“ može biti vidljiva i golim okom na tamnom nebu, ali dvogled ili teleskop će olakšati uočavanje komete. Kometa se može razlikovati od zvezda po svojim prugastim repovima prašine i naelektrisanih čestica, kao i po sjajnom zelenom omotaču koji je okružuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci