fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Od ministarke Čomić se traži da osudi napade koje sprovodi vlast

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Od ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić, na današnjem sastanku Kultura dijaloga – civilno društvo i mediji, zatraženo je da osudi napade na organizacije civilnog društva i medije koje sprovodi vlast. Zahtevu je prethodnilo objavljivanje Otvorenog pisma na sajtu NUNS-a, u kojem profesionalni mediji i organizacije civilnog društva u Srbiji pozivaju ministarku Čomić, nadležnu za kreiranje okruženja za rad civilnog društva, da prepozna, osudi i spreči ove napade.

U pismu koje potpisuje 79 organizacija civilnog društva i redakcija, među kojima je i portal Slobodna reč , ministarka, u čijem resoru je i razvoj civilnog društva, se poziva da se „odmah usredsredi na zaustavljanje napada i pokušaja uništavanja sektora i gušenja slobode udruživanja, a ne da pokreće procese koji nemaju nikakav evidentan rezultat“.

Potpisnice pozivaju i relevantne institucije, kao i sve aktere u društvu da se priključe borbi protiv novog talasa pritisaka na medije i organizacije i da se suprotstave zloupotrebama koje vode ka daljem urušavanju demokratije i vladavine prava.

Kako podsećaju, položaj medija i civilnog društva odavno je označen kao nepovoljan po izveštajima svih relevantnih međunarodnih organizacija.

Dalje se navodi da su profesionalni mediji i OCD ponovo meta žestoke kampanje koju je poveo predsednik Srbije, a nakon toga nastavili mediji pod njegovom kontrolom. Ističu da je on izneo „brojne neistine o radu organizacija civilnog društva u Srbiji, optužujući ih da rade za strane interese i da su pod kontrolom tajkuna“.

„Vučić je iskoristio odluku privatne kompanije Tviter da stavi oznaku ‘sarađuju sa vladom Srbije’ na naloge provladinih medija u Srbiji, da pokrene široku kampanju protiv civilnog sektora i malog broja preostalih profesionalnih medija u zemlji“ – saopštile su potpisnice otvorenog pisma.

Kako se dodaje, jedna od najopasnijih, potpuno netačnih, izjava predsednika je optužba da organizacije civilnog društva ne plaćaju porez i da su se bunile kada je trebalo da ga plate.

Prethodno su se Srpski telegraf i drugi mediji naklonjeni vlasti priključili kampanji  objavljujući specijalni dodatak o finansiranju i navodnim vezama medija i OCD sa strancima i najavljujući nastavak kampanje, dok su u isto vreme TV Pink i TV Happy najavili ove članke u jutarnjim programima.

„Za razliku od provladinih medija, poput PINK-a, OCD u Srbiji plaćaju poreze i doprinose, podnose izveštaje Agenciji za privredne registre i nikada se nisu bunile protiv toga. Pošto je ovaj podatak sigurno poznat predsedniku Republike, prinuđeni smo da zaključimo da je u pitanju loša namera i još jedan u nizu koraka ka uništenju dela društva koji se bori za demokratiju i vladavinu prava“ – navodi se u Otvorenom pismu.

Oni su pozvali domaću i međunarodnu javnost da nam se pridruži u borbi za ove vrednosti, na sve dostupne legalne načine i dodali da će profesionalni mediji i organizacije civilnog društva nastaviti „sa još većim žarom da se bore za demokratiju, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava u Srbiji“, kao i da „sigurno neće odustati pred neprijateljskim kampanjama vlasti i medija koje kontrolišu“ zaključeno je u otvorenom pismu.

Pročitajte više:

Nepotrebno je politizovati navode o pasiviziranju prebivališta Albanaca

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci