fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Oporavlja se populacija orlova krstaša, kritično ugrožene vrste u Srbiji

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da ovogodišnja gnezdeća sezona pokazuje postepeni oporavak orlova krstaša, kritično ugrožene vrste ptica u Srbiji.

Zabeleženo je 14 parova, od čega je šest parova uspešno izvelo ukupno sedam mladih, dok je pre samo osam godina u Srbiji postojao samo jedan par ovih orlova koji krase nacionalni grb Srbije, navodi Društvo.

Populacija krstaša se očigledno povećava, ptice se pojavljuju na gneždenju tamo gde ih nije bilo, pa su se tako ove sezone prvi put gnezdili i izvan Banata, u Bačkoj, a glavni pravci njihovog širenja su sa severa na jug, dolinom reke Tise, kao i duž rumunske granice.

Kako iz godine u godinu raste broj gnezda, više nije izvodljivo danonoćno ih čuvati, što je Društvo radilo od 2017. godine, već se periodično obilaze.

Jedini par krstaša iz 2016. godine, Bora i Eržika, i dalje ponosno čuva svoju teritoriju u Srpskom Krsturu, pa je u njihovo gnezdo i ove godine stigla prinova, mladunac Vlada, koji je krajem juna obeležen plastičnim i metalnim nožnim prstenom, kao i uređajem za satelitsko praćenje.

Pored terenskih posmatranja gnezda, ornitolozi Društva prate još pet mladih orlova obeleženih od 2021. godine: Mimu, Mihajla, Radenka, Ivanku i Jocu.

Cilj u procesu opravka krstaša za narednih pet godina jeste povratak krstaša u predele Deliblatske peščare i Fruške gore, uz povećanje populacije do 25 gnezdećih parova, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci