fbpx
13.9 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Opozicija u Srbiji – Isto stanje, drugo pakovanje i nemo Vranje

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Srpska opozicija od juče zvanično ima novi oblik: političke stranke i pokreti ujedinjeni oko Saveza za Srbiju, osim Dveri Boška Obradovića, formirale su Udruženu opoziciju Srbije. Dok analitičari Savez smatraju „kontraproduktivnim“ a za novo „pakovanje“ kažu da se ništa suštinski nije promenilo jer opozicija i dalje ne radi na terenu i ne nudi rešenja, govori se o zajedničkom predsedničkom kandidatu UOS-a na izborima 2022. godine. Vranjska opozicija je i dalje „nema“.

Jedan od predstavnika iz Pokreta za preokret Janko Veselinović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare UOS-a istakao da niko od potpisnika „nije ikada sarađivao sa režimom Aleksandra Vučića“ kao i da su ispoštovali Sporazum sa narodom i nisu izašli na parlamentarne i u veći slučajeva na lokalne izbore. Dodao je da Srbija nije slobodna zemlja, odnosno da je „posle lažnih izbora koje su narod i opozicija udruženo bojkotovali, postala jedina zemlja u Evropi koja nema ni legitimnu Skupštinu ni Vladu„.

Predstavnici su istakli da su građani Srbije danas „životno i egzistencijalno ugroženi, ucenjeni“ kao i da su institucije uništene a mediji zarobljeni. Dodali su da je razlog formiranja UOS-a bez obzira na unutrašnje ideološke razlike „samo jedan cilj“ koji se odnosi na smenu „nestručnog, bahatog, korumpiranog režima zasnovanog na samovolji jednog čoveka“ i izgradnju demokratskog i slobodnog društva:

„Za to ćemo se izboriti svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja uključuje sve oblike građanske neposlušnosti“ – rekao je Veselinović.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je najavio mogućnost da UOS stane iza jednog kandidata na predsedničkim izborima, dodajući da nije siguran hoće li „ovaj režim u ovom stanju i na vlasti dočekati datum predsedničkih izbora“. Lider Narodne stranke Vuk Jeremić smatra da je ključ uspeha u stvaranju organizacije koja može da „pokrije i kontroliše glasanje na svim biračkim mestima u Srbiji“ što za sada, kako kaže, može samo Srpska napredna stranka.

Analitičari: SzS „kontraproduktivan“, UOS se više bavi sobom nego radom na terenu

Kako za portal Slobodna reč komentariše analitičar Stefan Tasić, formiranje UOS-a je pokušaj uspostavljanja novog formata, jer se videlo da Savez za Sriju nije imao „nikakav sinergetski efekat“:

Bio je u potpunosti kontraproduktivan – ta koalicija je imala slabiji rejting nego kumulativno sve stranke članice pojedinačno. – ističe Tasić.

Politikolog Vuk Velebit je za N1 izjavio da nije siguran da li je realno nešto očekivati, nazivajući Udruženu opoziciju Srbije novim „pakovanjem“ bez suštinskih promena. Njegov utisak je da ljudi koji čine opoziciju nisu ponudili nešto konkretno, kao i da se govori o zajedničkom predsedničkom kandidatu a „na terenu se slabo radi“ odnosno ne razgovara se sa građanima i ne nude se rešenja.

„Više se bave sobom, slušaćemo i dalje neke svađe i podele, a suštinski ništa se neće promeniti. Loše je da osam godina mi živimo u prividu da su neke stranke i pojedinci u opoziciji sposobni da iznesu političke promene“ – rekao je Velebit za N1.

„Profesor“ Tadić: Nije mi jasno o čemu se radi

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić je komentarišući UOS za N1 izjavio da za njega i za sve građane Srbije „ostaje potpuno nejasno o čemu se radi“ a formiranje Udružene opozicije je nazvao tranzicionim procesom čiji je cilj prikrivanje raspada Saveza za Srbiju, kao i da su njihovi ciljevi nejasnu.

„Nemam nameru da kao predsednik SDS, sa svojim iskustvom ulazim u potpuno nejasne političke projekte. Lideri opozicije su moji politički učenici“ – rekao je Tadić za N1.

Opozicija u Vranju i dalje nema

Prema rečima Tasića, delovanje vranjskih opozicionih stranaka zavisi od dešavanja na nacionalnom nivou, pa se tako sada prati formiranje Udružene opozicije Srbije, ali i dalje nema bitnih promena:

Izgleda kao da je ionako slaba vranjska opozicija upala u potpunu pasivu, što je verovatno posledica bojkota, mada i pre toga nije bilo posebnih zapaženih akcija. – zaključuje Tasić.

Dodaje da u Vranju ima dosta problema „na radaru“ poput neopravdanog odugovlačenja kapitalnih projekata – rekonstrukcije Gradskog parka ili ulice Bore Stankovića, a da je u ovim slučajevima izostala bilo kakva reakcija opozicije.

Pročitajte više:

Bojkotaška „Igra Prestola“ – promene odluke, Tadićev „povratak“, cepanje sakoa i štrajk glađu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci