fbpx
17.9 C
Vranje
utorak, 23.07.2024

Opštine se uslovljavaju da komunalne račune šalju samo preko Pošte Srbije

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Van poštanskih tokova nalazi se 50 odsto računa komunalnih preduzeća koje izdaju lokalne samouprave, što je za poštu gubitak više od milijardu dinara, od čega je polovina gubitak države Srbije, izjavio je danas v. d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

On je na sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava naveo da je cilj Pošte da komunalni računi koje izdaju lokalne samouprave budu u poštanskim tokovima jer prenos takvih pošiljki spada u rezervisane usluge, i da to obavlja samo Pošta, dok je svako drugačije postupanje nezakonito i na štetu države.

Đorđević je rekao da Pošta Srbije poslala svim lokalnim samoupravama Memorandum o saradnji i naglasio da će potpisivanjem tog memoranduma lokalne samouprave od 1. januara 2024. godine biti obavezne da uspostave poslovnu saradnju sa Poštom u slanju komunalnih računa građanima i da će tako izbeći sudske procese.

On je rekao da je predlog Pošte da objedinjeni univerzalni račun do građana stiže poštanskim tokovima i podsetio da u većini gradova komunalna preduzeća zasebno šalju račune građanima i da te račune uglavnom dostavljaju zaposleni u komunalnim preduzećima kao dodatak svojim redovnim poslovima.

Đorđević je istakao da je u konsultaciji sa advokatima i pravnom službom Pošte zaključio da to spada u domen univerzalnih pošiljki koje lokalne samouprave moraju da šalju posredstvom Pošte, „a ko ne veruje možemo da se upustimo i u sudski proces“.

Sistemom objedinjene naplate, kako je rekao, predviđeno je da se svi komunalni računi sliju u samo jedan IT centar u kome će, na osnovu matičnog broja i adrese građana, biti izdavan jedan račun za komunalne usluge.

Đorđević je ukazao da će time biti pojednostavljeno štampanje računa, i da na tom jednostrano štampanom računu sa druge strane može da bude odštampana reklama, od čega bi prihod imale lokalne samouprave.

Dodao je da će sistemom objedinjene naplate na jednom računu biti rešen i problem neplatiša, jer takav račun može da se plati u celini, a ne samo za neke komunalne usluge.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci