fbpx
31.9 C
Vranje
sreda, 19.06.2024

Nakon pet godina, od stadiona u Vranju za sada samo plan

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Pet godina nakon prvih najava o izgradnji novog stadiona u Vranju, građani su za sada dobili samo plan i slike kako bi on trebalo da izgleda. Urbanistički projekat za izgradnju fudbalskog stadiona u Vranju izložen je na uvid javnosti, a lokalna vlast pozvala je sva zainteresovana fizička i pravna lica da, u toku trajanja javne prezentacije, od 26. septembra do 2. oktobra, dostave svoje primedbe i sugestije Odeljenju za urbanizam, imovinsko-pravne poslove, komunalno-stambene delatnosti i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Vranja.

Izgradnju ovog stadiona, „modernog i po UEFA standardima, sa oko 8.000 sedećih mesta“, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, najavio je i sam gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, još 2018. godine, kada je rekao da će isti koštati oko 10 miliona evra.

On je sredinom avgusta 2018. godine prisustvovao sastanku u Vladi Srbije na kojem je, kako su tada preneli lokalni mediji, razgovarao o izgradnji novog stadiona, u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima i UNDP.

Za gradski sajt je tada rekao da je neophodno odrediti lokaciju za izgradnju, a krajem jula iste godine, nekoliko nedelja pre tog sastanka, u Gradskoj upravi je na konferenciji za medije saopšteno da će Vranje i tadašnji Fudbalski klub Dinamo dobiti „moderan fudbalski stadion, koji će biti završen u što kraćem roku, možda i za prolećni deo sezone Super lige Srbije“ i to je predstavljeno kao rezultat dogovora Dragana Antića Recka i Aleksandra Vučića.

U međuvremenu su izgrađena dva nova stadiona – u Leskovcu i Zaječaru, o čemu je pisao Danas – nalik onom koji je dosad već trebalo da „nikne“ i u Vranju. Među Vranjancima se uveliko priča da se, po ko zna koji put uoči nekih izbora, obećanje o novom stadionu „vadi iz fioke“, kako bi se građanima skrenula pažnja sa važnih problema o kojima republička i lokalna vlast, oličena u Srpskoj naprednoj stranci (SNS), ćuti.

O najnovijim nagoveštajima izgradnje stadiona piše eKapija, ali naglašava da je lokacija promenjena – za razliku od prvobitnih najava i planova da se stadion gradi na prostoru između Sportske hale na Sportsko-rekreativnom centru i zgrade kompanije BAT (British American Tobacco), ipak će biti sagrađen kod kompanije „Jumko“.

Predviđeno je novi da stadion ispunjava uslove koje propisuje UEFA Pravilnik o stadionskoj infrastrukturi za sportske objekte kategorije 4.

„Kapacitet stadiona je 8.302 posetilaca i četiri VIP boksa. Predviđena spratnost je od P do P+4, a visina objekta do 25 metara. Ukupna neto površina objekta iznosi 25.393,77 kvadratnih metara, a bruto površina je 27.684,48 kvadrata. Površina obuhvaćena urbanističkim projektom iznosi 5,3 hektara, a reč je o prostoru na kojem se nalazi postojeći fudbalski stadion ‘Jumko’, koji ima severnu i južnu tribinu sa ukupnim kapacitetom od 5.000 mesta od čega je 1.005 sedećih“, piše eKapija.

Ovako će izgledati novi stadion u Vranju; Foto: PRO-ING/ Urbanistički projekat

Kako javlja ovaj medij, pristup kompleksu omogućen je preko dva saobraćajna priključka na Ulicu omladinskog pokreta, od čega je jedan definisan kao protivpožarni put. Na jugu je planiran priključak iz ulice 11. kongresa.

„U istočnom delu kompleksa formirani su parking prostori za putnička vozila (VIP posetioci), parking za osobe sa invaliditetom, parking za bicikle, parking za reportažna vozila, kao i dva podužna parkinga za autobuse. Osim glavnog objekta, fudbalskog stadiona, planirane su dve portirnice i trafo-stanica. Izgradnja trafo-stanice je planirana u istočnom delu obuhvata, neposredno uz priključak na Ulicu omladinskih brigada. Obrađivač plana je preduzeće PRO-ING iz Novog Sada“, javlja eKapija.

Ne odlaže se u nedogled samo izgradnja stadiona u Vranju, već se, kako piše portal VranjeNews, protokom vremena i višestrukim obećanjima povećava i cena. Prema najavama iz avgusta 2018. godine, stadion je trebalo da košta „oko 10 miliona evra“, kako je gradonačelnik, Slobodan Milenković, tada rekao. Međutim, za samo godinu dana, cena troškova izgradnje ovog sportskog objekta porasla je na čak 20 miliona evra.

Kada se u obzir uzme promena lokacije, potom i cene, može se postaviti pitanje – da li je Vlada Srbije raspisala konkurs, na koji su potom pristigla dva idejna rešenja, pa ima toliko oprečnih informacija u lokalnim i republičkim medijima u vezi sa izgradnjom novog stadiona u Vranju.

Čitajte više:

Tri firme za 6,7 miliona malterišu zid i postavljaju ogradu na Gradskom stadionu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci