fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Otvaranje izložbe i predstavljanje kataloga legata Vere Cenić u utorak u PBS

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Promocija publikacije „Kataloga legata Vere Cenić“ i izložba „Larus argentatus dr Vere Cenić“ biće održani u utorak, 30. januara, u 18 sati, u prostorijama Pozorišta „Bora Stanković“ (PBS) u Vranju, saopštio je direktor Javne biblioteke „Bora Stanković“, Zoran Najdić.

Vera Cenić (1930–2020) bila je profesorka književnosti, teoretičarka i književnica koja je bila prva žena – doktor nauka iz Vranja, čiji je legat, od 26. novembra 2022. godine, dostupan javnosti u prostorijama vranjske biblioteke.

„Pored bibliografskog popisa knjiga, ‘Katalog legata Vere Cenić’ donosi i biografske činjenice o Veri Cenić, detalje iz kulturnog i prosvetnog života lokalne zajednice, omogućuje bolje poznavanje istorije književnosti objavljene na srpskom jeziku, pruža osnove za dalja istraživanja iz istorije književnosti, književne kritike, teorije književnosti, filologije, lingvistike, zavičajne istorije, istoriografije, folkloristike i drugih disciplina“, rekao je Najdić.

Kako dalje navodi direktor vranjske biblioteke, izložbom „Larus argentatus dr Vere Cenić“ se, kroz verodostojno portretisanje heroine našeg grada, daje svojevrsni omaž jednoj bogatoj biografiji.

„Nadamo se da smo u ovom sveobuhvatnom pregledu jedne značajne pisane zaostavštine osenčili intelektualni angažman Vere Cenić i dali valjano tumačenje njene lične lektire, a sve knjige i periodika iz legatske biblioteke su dostupne građanima, što je od ogromnog kulturnog značaja – kako za našu biblioteku, tako i za naš grad“, istakao je Najdić.

Autorke izložbe i kataloga su Aleksandra Antić i Jasmina Knežević, više diplomirane bibliotekarke.

Realizaciju izložbe i objavljivanje kataloga podržali su Ministarstvo kulture i Grad Vranje, u okviru Projekta „Larus argentatus dr Vere Cenić“.

Čitajte više:

Biblioteka počinje aktivnu promociju legata Vere Cenić

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci