fbpx
16.3 C
Vranje
utorak, 25.06.2024

Po čemu novinari pamte „Mireta“, „Zonjaka“ i „Gonzija“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

U kolektivnoj svesti većine Vranjanaca, ali i zvanično, zvanje „gradonačelnik“ imala su trojica. Tokom vlasti jednog, koji je naučio da pliva sa ajkulama sa demokratskim likom, Vranje je od opštine preraslo u grad. Za vreme drugog, mahera protokola, grad je dobio grb, zastavu, Ljupku Stević i industrijsku zonu, ali su ga proždrale naprednjačke ajkule, a za vreme trećeg, miljenika beogradske „meke“ struje naprednjaka, tiha voda ronila je i ulice i budžet, o kojem su prethodna dvojica mogla samo da sanjaju.

Novinari portala Slobodna reč razgovarali su sa kolegama iz Pčinjskog okruga koji su u prethodnih 15 godina (neki i više) pratili prilike u Vranju. Postavili smo im jedno pitanje – da pokušaju da nabroje po tri dobre i loše stvari po kojima će pamtiti Miroljuba Stojčića (SPS, 2008 – 2012, prethodno predsednik Opštine Vranje), Zorana Antića (SPS, 2012 – 2016) i Slobodana Milenkovića (SNS, dva mandata, 2016 – 2020. i 2020 – 2023).

Utisak o uspesima i neuspesima se često podudara, a najteže im je palo prisetiti se ovih stvari za vreme Stojčića, jer je to bilo pre 15 godina. Ipak, ima onih koji se sećaju, a ima i onih koji su zamolili da ostanu anonimni, neki iz opravdanih privatnih razloga, a neki jer „bi im se šef ljutio“. Zbog toga nećemo objavljivati sva imena sagovornika.

Mire – Prvi gradonačelnik Vranja i snovi o plovidbi do Soluna

Najviše „muka“ zadali smo pitanjem o Miroljubu Stojčiću, prvom „šefu“ izvršne vlasti otkad je Vranje od opštine preraslo u grad. Svi sagovornici su se složili u vezi prve stvari na spisku njegovih uspeha.

 1. Izgradnja Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“;
 2. Dugoročno rešavanje problema zdrave pijaće vode – Brana „Prvonek“;
 3. Adekvatna priprema i ispunjene obaveze grada neophodnih za izgradnju Koridora 10;
 4. Povezivanje Vranja sa evropskim institucijama, jasan stav o značaju EU integracija;

Loše stvari po kojima će, prema mišljenju naših sagovornika, javnost najviše pamtiti Stojčića su propali projekat „Tuš“, neadekvatna ekonomska politika i grad nepripremljen za tranziciju, usled kojih je mnogo ljudi ostalo bez posla, kao što je bio slučaj „Zamber“, ali i sukob sa dopisnicom Radio-televizije Srbije Miljanom Okiljević Nikolić.

Od zanimljivih vesti za vreme njegovog mandata, izdvaja se to da je sam sebe pozvao na sud zbog slučaja „Tuš“, ali i izjave o izrađivanju studije za izgradnju kanala Dunav – Velika Morava – Južna Morava – Vardar – Egejsko more, kojim bi se iz Evrope kroz Vranje plovilo do Soluna.

Kralj protokola i tabloida, vranjski „Valter“ Zoran Antić

„Valter je odbranio Sarajevo, mi ćemo odbraniti Vranje“, rekoše vranjski socijalisti i izgubiše izbore. Upravo je gubitak na lokalnim izborima 2016. godine od liste Srpske napredne stranke jedan od neuspeha drugog gradonačelnika Vranja, Zorana Antića.

Na tom spisku neuspeha/afera/loših stvari po kojima će ga naši sagovornici pamtiti su i predugo čekanje na završetak rekonstrukcije zgrade Pozorišta „Bora Stanković“, provlačenje po tabloidima zbog raznoraznih afera od kojih je najpoznatija „Konjak“, nedostatak kapaciteta da se pod republičkom vlašću SNS-a izbori za lokalnu samoupravu, ali i „bežanje u Beograd dok se u Vranju sprovodi ‘lov na veštice’ i smenjuju kadrovi SPS-a u izvršnoj vlasti“.

Zasluge Antiću, kako kažu naši sagovornici, idu jer je:

 1. Otvorio Geoks (uz „ograđivanje“ sagovornika da je to tada bio uspeh)
 2. Za vreme njegovog mandata Vranje konačno dobilo grb i zastavu
 3. Sarađivao „na visokom nivou“ sa svim medijima bez izuzetaka
 4. Grad pripremio teren za projekte koje su nakon dolaska na vlast „preuzeli“ naprednjaci
 5. Bio „kralj protokola“

Od Čičičića do gradonačelnika i kad to nije

Po prvi put u novijoj istoriji Vranja, nakon gotovo osam decenija, prvi čovek grada postaje neko ko nije iz redova socijalista – dr Slobodan Milenković, specijalista ortopedije, nosilac liste vranjskih naprednjaka na lokalnim izborima 2016, 2020. i naposletku, 2023. godine. U prvom mandatu je, osim priče o navodnom odlasku na more službenim automobilom, uspeo da se ne iskompromituje nekim većim aferama, za razliku od njegovih stranačkih kolega, ali i da nekima stvori utisak nedovoljno dominantne pojave.

Stvari su sada drugačije, SNS-u je bitan svaki glas Vranjanaca, te se desio „silazak među ljude“. Milenković sada „kida“ na društvenim mrežama, tamo je gradonačelnik iako zvanično nije, ko plaća tim zadužen za iste nije poznato i možda će se to nekada naći na stolu Agencije za borbu protiv korupcije, a po čemu će ga kolege novinari pamtiti, pogledajte u nastavku. Kako nam je većina rekla, sa dva mandata imao je više prostora i za dobre i za loše stvari:

Dobre stvari po kojima ga pamte: Suzdržanost od verbalnih sukoba sa političkim neistomišljenicima, više novca za grad i kapitalne projekte iz republičke kase, otvaranje pozorišta „Bora Stanković“, završavanje projekata koje prethodnici nisu završili i dr.

Loše stvari:

 1. Propadanje putne/saobraćajne infrastrukture grada
 2. Komunalni haos
 3. Masovna zloupotreba javnih resursa u političke svrhe
 4. Loš odnos sa medijima, ignorisanje javnosti
 5. Sporne milionske javne nabavke
 6. Zarobljene gradske javne ustanove i preduzeća
 7. Odlazak Geoksa (takođe uz „ograđivanje“ sagovornika da se „koliko-toliko“ našlo rešenje otvaranjem pogona Teklasa i Haiksa)
 8. Zaduživanje grada zbog više kapitalnih projekata odjednom
 9. Nemogućnost izdvajanja novca za besplatne udžbenike

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci