fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Počela prva sednica novog saziva Narodne skupštine, 10 mogućih poslanika iz Pčinjskog okruga

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Sednica Skupštine Srbije, prva u novom, 12. sazivu počela je u 10:00 časova, a na dnevnom redu su četiri tačke, od kojih je prva potvrđivanje 250 mandata poslanika, koji će posle toga dati zakletvu. Nakon formiranja novog saziva Skupštine, počinje zakonski rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Kako prenosi N1, konstitutivna sednica novog, 12. saziva Skupštine Srbije počela je uz intoniranje himne Bože pravde i špalir garde na ulazu u Dom Narodne skupštine, ali i uz demonstracije desetina okupljenih ljudi ispred glavnog ulaza. Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović najavio je da će taj pokret organizovati blokadu konstitutivne sednice Skupštine Srbije, zato što su, kako je rekao, „izbori falsifikovani“.

Sednicom predsedava Smilja Tišma iz Socijalističke partije Srbije, koja je sa 91 godinom najstariji poslanik. Ostale tačke dnevnog reda su izbor predsednika i potpredsednika Skupštine, imenovanje generalnog sekretara i izbor članova radnih tela Narodne parlamenta. Zasedanje se održava uz mere zaštite zbog virusa COVID-19.
Privremena predsednica Skupštine je obavestila da sednici prisustvuje 198 poslanika. Kada mandati poslanika budu potvrđeni, poslanici će položili zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi“.

Interese građana Srbije predstavljaće i desetoro poslanika iz opština Pčinjskog okruga. U pitanju su Milan Ilić, Slaviša Bulatović i Momir Stojilković iz Vranja, Nenad Krstić iz Trgovišta, Nenad Mitrović iz Bujanovca i Nevenka Kostadinova sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu iz Bosilegrada.

Novica Tončev iz Surdulice kao dvanaesti na listi svakako dobija poslanički mandat i on će biti jedini poslanik iz koalicije SPS-a i JS iz Pčinjskog okruga.

Tri mandata dobila je i manjinska Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina, koja je dobila 3 mandata u Skupštini. Na prva tri mesta njihove liste bili su lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, preduzetnik Arđend Bajrami i ekonomistkinja Nadije Bećiri.

U slučaju da im bude potvrđen mandat, Nevenka Kostadinova i Nadije Bećiri biće jedine poslanice iz Pčinjskog okruga.

Buduća Narodna skupština – 10 poslanika iz Pčinjskog okruga, 65 odsto Beograđana bojkotovalo

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci