fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

„Porast nasilja u školama, naročito prema nastavnicima“: Sutra protest prosvetnih radnika ispred Doma Narodne skupštine

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Zbog porasta nasilja u školama, naročito prema nastavnicima, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je protest za četvrtak, 16. maj, u podne, ispred Doma Narodne skupštine, saopšteno je danas.

Povorka će krenuti od Doma Narodne skupštine ka zgradi Vlade, gde bi predstavnici USPRS trebalo da predaju zahtev za izmenu Krivičnog zakonika.

„Subjektivni osećaj nemoći prisutan je kod svakog zaposlenog u školama. Učenici ne vide smisao i opravdanost postojanja škole, a nastavnici ne vide smisao truda koji ulažu u nastavni i vaspitni proces“, navedeno je u saopštenju.

Prema navodima USPRS, „vaspitanje se iz porodice preselilo na neko drugo mesto, koje, nažalost, nije škola“.

Obrazovanje je u Srbiji centralizovano i administrativno uređeno, a odnosi svih aktera u obrazovanju – dece, roditelja i nastavnika su narušeni, navela je USPRS.

„Na nivou društva postoji samo privid konsenzusa da nam je obrazovanje važno, a u stvarnosti nema ni obrazovanja, a ni vaspitanja, već dugi niz godina“, poručila je USPRS.

Prema navodima USPRS, „nasilje u školama neretko se zataškava da direktorima ne bi bio narušen ugled, a nasilje trpe i deca i nastavnici“.

USPRS poručuje da je potrebno vratiti pravednost u sistem.

„Ili ugasite škole i prekinite da prodajete iluziju da škole postoje, ili dajte profesorima ovlašćenja da mogu da rade svoj posao“, poručili su iz USPRS.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci