fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Danas je Međunarodni dan porodice: „Brojni su izazovi, porodicu treba osnaživati“

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov, izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana porodice, 15. maja, da se savremena porodica nalazi pred brojnim izazovima zbog čega je treba dodatno osnaživati.

Ističući da je porodica „jedan od stubova svakog društva“, Žigmanov je naglasio da su „zdravi odnosi u porodici pouzdan temelj za budućnost celokupne zajednice“, saopšteno je iz njegovo kabineta.

Prema mišljenju Žigmanova, „savremena porodica suočena je sa izazovima ekonomske i društvene tranzicije, koji utiču na pojavu i produbljivanje socijalnih, finansijskih, moralnih i emotivnih poteškoća u njoj“.

„Promene koje se dešavaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva, naročito u delu izloženosti uticajima sadržaja na društvenim mrežama, ostavljaju značajne posledice i na stanje, razvoj, ulogu i mesto porodice u društvu“, izjavio je Žigmanov.

U borbi da ostvare kvalitetnu roditeljsku ulogu i obezbede materijalnu sigurnost svojim članovima, neretko stradaju osnove porodičnog života, a to su zdravi roditeljski i funkcionalni porodični odnosi, rekao je on.

Žigmanov je upozorio da, u isto vreme, „postoji i potreba za pojačanom zaštitom od nasilja u porodici, koje je, nažalost, i dalje rasprostranjeno, a ponekad za epilog ima i najtragičnije posledice – gubitak života“.

Ujedinjene nacije određuju svake godine temu koja će obeležiti Međunarodni dan porodice, a ove godine cilj je – podizanje svesti o tome kako klimatske promene utiču na porodice i koja je uloga porodica u akcijama protiv klimatskih promena.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci