fbpx
15 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

Predstava „Naš razred“ najbolja na ovogodišnjim BPD

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Predstava „Naš razred“, Narodnog pozorišta u Beogradu, osvojila je nagradu „Borisav Stanković“ za najbolju predstavu 43. „Borinih pozorišnih dana“ u Vranju. Reč je o ostvarenju koje je, po tekstu Tadeuša Slobođaneka, režirala Tatjana Mandić Rigonat.

Žiri je odlučio da nagradu „Borisav Stanković“ za najbolju mušku ulogu dodeli Nikoli Ristanovskom, za ulogu dr Tomasa Stokmana u predstavi „Neprijatelj naroda“, Makedonskog narodnog teatra u Skoplju.

Za najbolju žensku ulogu nagrada „Borisav Stanković“ dodeljena je Bojani Milanović, za lik Tine u predstavi „Kod večite slavine“, u režiji Sonje Petrović i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.

Nagrada „Borisav Stanković“ za najbolju dramatizaciju pripala je Kokanu Mladenoviću, za adaptaciju Aristofanovog teksta u predstavi „Ptice“, u kojoj potpisuje i režiju.

Ove odluke doneo je žiri 43. „Borinih pozorišnih dana“, u sastavu: Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, Dušan Petrović, reditelj i profesor Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, i Davor Špišić, dramski pisac i scenarista iz Zagreba.

Nagrada publike za najbolju predstavu na ovogodišnjem festivalu, koja nosi ime Radoslava Radivojevića, pokretača „Borinih pozorišnih dana“ i dugogodišnjeg upravnika pozorišta u Vranju, pripala je, takođe, predstavi „Naš razred“, sa prosečnom ocenom 4,94.

U takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg festivala, koji je prvi put imao međunarodni karakter, bilo je šest predstava. Tri predstave bile su iz Srbije, a po jedna iz Severne Makedonije, Hrvatske i Rumunije.

Selektor ovogodišnjih „Borinih pozorišnih dana“ je Slobodan Savić.

Uručenje nagrada je večeras od 20 sati, kada će, u čast nagrađenih, biti odigrana i predstava „Šta će biti sa svima nama“, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci