fbpx
12 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Izbori u Vranjskoj Banji zabiberili scenario naprednjaka u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / VRANJSKA BANJA – Na pitanje novinara portala Slobodna reč kada će raspisati izbore u Gradskoj opštini Vranjska Banja – s obzirom na to da je i predsednik Gradske opštine Vranjska Banja podneo ostavku pre mesec dana, a da, prema Statutu grada Vranja, izbore mora da raspiše predsednik Skupštine grada – dr Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada Vranja, rekao je da „lokalne izbore za Vranjsku Banju ne raspisuje on“.

Kada smo, međutim, podsetili Tričkovića da se, u Statutu grada Vranja („Sl. glasnik Grada Vranja“, br. 37/2018 i 36/2020), u odeljku „GLAVA V – GRADSKA OPŠTINA“, u članu 84 navodi da „izbore za odbornike skupštine gradske opštine raspisuje predsednik Skupštine grada“, rekao je da „u ovom slučaju on ne može, jer ćemo u isto vreme da budemo raspušteni“.

„To će, najverovatnije, da uradi privremeni organ uprave Grada Vranja ili neko ko će da preuzme to. Rokovi kreću da teku tek kad budemo raspušteni. Mesec dana imaju rok. Ista je procedura i za Grad Vranje i za Gradsku opštinu Vranjska Banja. Raspuštanje Skupštine i onda ulazak u izbore“ – rekao je Tričković tokom telefonskog razgovora.

Vranje je jedini grad u Srbiji među onima koji imaju gradske opštine (Požarevac, Užice i Niš) gde su gradonačelnik i predsednik gradske opštine dali ostavke, odnosno u kojem su najavljeni lokalni izbori. Tako je, pored izbora za odbornike Skupštine grada, neophodno i raspisivanje izbora i za odbornike Gradske opštine Vranjska Banja.

Situacija sa ostavkama gradonačelnika koju je iscenirala Srpska napredna stranka, na način da se do isteka roka ne odabere novi, a potom raspusti gradska Skupština i uvede takozvana „prinudna uprava“, regulisana je Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o lokalnim izborima.

Međutim, „lokalni izbori“ u gradovima i opštinama kao jedinicama lokalne samouprave i izbori za odbornike neke gradske opštine, nisu ista stvar.

Gradska opština nije „jedinica lokalne samouprave“

U Zakonu o lokalnim izborima jasno i precizno stoji da se njime „uređuju izbor i prestanak mandata odbornika skupština jedinica lokalne samouprave“, što gradske opštine nisu.

Tačnije, gradske opštine nisu određene Zakonom i stoga su interno pitanje organizacije svakog grada, odnosno, uređuju se Statutom grada, što važi i za raspisivanje izbora za odbornike u njima.

U delu Zakona o lokalnim samoupravama koji se tiče „pravnog statusa jedinica lokalne samouprave“, u Članu 25, precizirano je da se „Statutom grada uređuju poslovi iz nadležnosti grada koje vrše gradske opštine“. Tako u Članu 84 Statuta grada Vranja stoji da „izbore za odbornike skupštine gradske opštine raspisuje predsednik Skupštine grada“.

Tehnički, kada se, kao po planu naprednjaka, u Vranju uvede privremeni organ uprave, ovaj organ će morati najpre da raspusti Skupštinu gradske opštine Vranjska Banja, a potom i da raspiše izbore za odbornike.

U međuvremenu, do izbora novog predsednika GO Vranjska Banja, gradskom opštinom mora upravljati privremeni organ GO, koji po Statutu grada takođe obrazuje Skupština grada, na predlog Gradskog veća. U ovom slučaju, to će očigledno morati da uradi privremeni organ grada Vranja.

Da bi i u Vranjskoj Banji izbori bili održani 17. decembra, do 2. novembra neophodno je:

  • Da aktuelni predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković, dok je još uvek u mandatu, raspusti Skupštinu gradske opštine Vranjska Banja, da Skupština grada Vranja na predlog Gradskog veća uvede privremeni organ GO Vranjska Banja i raspiše izbore za odbornike, ili:

 

  • da Vlada Srbije na predlog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu raspusti Skupštinu grada Vranja

  • da Vlada Srbije obrazuje privremeni organ koji će upravljati gradom do izbora

  • da taj privremeni organ grada raspusti Skupštinu Gradske opštine Vranjska Banja

  • da privremeni organ u Vranju uvede privremeni organ GO Vranjska Banja

  • da privremeni organ raspiše izbore za odbornike Skupštine GO Vranjska Banja

Podsetimo, ranije danas pisali smo o tome da rok za postavljanje novog gradonačelnika Vranja i predsednika Gradske opštine Vranjska Banja, koji su istog dana podneli ostavke, ističe u nedelju, 29. oktobra.

Pročitajte više:

Tričković odlazi, a nije raspisao izbore u Vranjskoj Banji

 

 

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci