fbpx
16.6 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

Tričković odlazi, a nije raspisao izbore u Vranjskoj Banji

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / VRANJSKA BANJA – Izvesno je da će lokalni izbori u Vranju biti raspisani, ali je neizvesno šta će se desiti sa izborima u Gradskoj opštini Vranjska Banja, jer, prema Statutu Grada, njih mora da raspiše predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković. On to do sada nije učinio, a mandat mu može prestati svakog trenutka, odlukom Vlade Srbije o raspuštanju lokalne Skupštine.

Za razliku od izbora za odbornike u Skupštini grada Vranja, koje raspisuje predsednik Skupštine Srbije, izbore za odbornike u Skupštini gradske opštine Vranjska Banja, po Statutu grada Vranja, mora raspisati predsednik vranjske Skupštine.

Sa namerom da od Tričkovića saznamo kada će raspisati izbore za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja, i ko će to uraditi u slučaju da Vlada raspusti Skupštinu Grada Vranja pre toga, pozvali smo ga na broj poznat redakciji, ali se ovog puta, za razliku od prethodnih, nije javio novinarima portala.

Vranje, Požarevac, Užice i Niš su jedini gradovi u Srbiji, osim prestonice, koji imaju gradske opštine. Međutim, na spisku gradonačelnika koji su masovno davali ostavke kako bi podržali nameru predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se održe lokalni izbori, nema Požarevca, Užica i Niša, odnosno, Vranje je jedini grad u kojem će morati da se održe izbori i za odbornike Skupštine grada i za odbornike Skupštine gradske opštine.

Rok za postavljanje novog gradonačelnika Vranja i predsednika Gradske opštine Vranjska Banja, koji su istog dana podneli ostavke, ističe u nedelju, 29. oktobra, a predsednik Skupštine Grada je nedavno novinarima portala Slobodna reč rekao da se to neće desiti, jer odbornici, među kojima oni sa liste Srpske napredne stranke imaju većinu, neće dostavljati predloge za nove.

Dok su gradonačelnik, Gradsko veće i Skupština grada Vranja u statusu „odlazeći“, u tišini čekaju odluku o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave, koju, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, donosi Vlada, na predlog Ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Zvanično, mandati gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću, zamenici Zorici Jović i celom Gradskom veću, traju do nedelje, ali uzimajući u obzir da se radi o vikendu, oni su na ovim funkcijama praktično do kraja ovog radnog dana.

Dok se ne raspišu i održe lokalni izbori, te konstituiše zakonodavna i izvršna vlast u Vranju, grad ne može biti bez neke uprave, te će Vlada Srbije, čim raspusti gradsku Skupštinu, uvesti i takozvani privremeni organ uprave, koji čine predsednik i četiri člana.

Vlada mora doneti posebno rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa, vodeći pritom računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci