fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Prosvetari ministru Malom: Za deo zaposlenih u obrazovanju minimalac nedostižan

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) uputila je danas otvoreno pismo ministru finansija Siniši Malom u kojem zahteva hitno izjednačavanje koeficijenta za zaposlene u ustanovama obrazovanja shodno stepenu stručne spreme i uvođenje koeficijenata do uvođenja platnih razreda. U pismu se navodi da je minimalna zarada u Srbiji često nedostižna, pa da je to slučaj i za deo zaposlenih u obrazovanju.

Kako se navodi, minimalna zarada će biti uvećana na 32.126 dinara, ali se javnosti ne govori da je minimalan iznos po radnom satu 172 dinara (neto), pa minimalna zarada varira po mesecima.

Za mesec sa 160 radnih sati je 27.606 dinara, za mesec sa 168 radnih sati 28.986, za mesec sa 176 radnih sati 30.367 i za mesec sa 184 radna sata 31.747 dinara, naveo je USPRS.

Dodaje se da plate zaposlenih u ustanovama obrazovanja angažovanih na poslovima higijene i održavanja škole, administrativnim i knjigovodstvenim radnicima često budu niže od minimalne zarade u Srbiji, a daleko niže od prosečne plate.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci