fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

EU izrađuje strategiju za borbu protiv lažnih vesti o 5G mreži

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BRISEL – Evropska unija (EU) trebalo bi da izradi strategiju za borbu protiv dezinformacija o tehnologiji 5G ili rizikuje da lažne vesti nanesu štetu ekonomskom oporavku i digitalnim ciljevima, saopštila je grupacija od 15 evropskih država. Kako javlja Radio slobodna Evropa, analitičari navode da su teorije zavere da je korona virus možda povezan sa bežičnom tehnologijom dovele do toga da su u proteklih nekoliko meseci spaljivani stubovi mobilne telefonije u deset evropskih država i napadnuti su radnici službi održavanja.

Evropski blok smatra da je 5G tehnologija glavni činilac ekonomskog oporavka od COVID 19 i razvoja autonomne tehnologije, od automobila sa samostalnim upravljanjem do hirurgije na daljinu i automatizovane proizvodnje. Petnaest evropskih zemalja iznelo je svoje zabrinutosti i predloge u zajedničkom pismu upućenom evropskoj poverenici za konkurentnost Margret Vestager, evropskom povereniku za unutrašnje tržište Tjeriju Bretonu i evropskoj poverenici pravde Veri Jurovoj.

„Jasno je da smo svedoci pojačane aktivnosti pokreta za borbu protiv 5G mreže širom EU“, navodi se u pismu i poziva se Unija da „poduzme aktivniji, dugoročniji i sistematski pristup za borbu protiv zabrinutosti oko 5G i elektromagnetskih polja.

Zemlje potpisnice traže više naučni pristup rizicima po ljudsko zdravlje, predlažu kampanju podizanja svesti širom Europe i sugeriši širu diskusiju o bojaznima i zabrinutosti protivnika tehnologije 5G. Među potpisnicama pisma su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Cipar, Estonija, Finska, Grčka, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugal i Slovačka.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci