fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

„Postojani“ vranjski SPS na 30. rođendan: Mi smo zaslužni za Prvonek, Meteris, glavnu ulicu…

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Gradski odbor Socijalističke partije Srbije (SPS) koji u aktuelnom sazivu Skupštine grada Vranja ima 8 od 65 odbornika, 16. oktobra obeležio je tri decenije postojanja i rada u Vranju. U saopštenju, koje je retrospektiva perioda pre i posle demokratskih promena 5. oktobra, između ostalog se navodi i da je za vreme vlasti SPS-a Vranje dobilo status Grada, sistem za vodosnabdevanje Prvonek, deponiju Meteris, zgradu Medicinske i Hemijsko-tehnološke škole, rekonstruisanu glavnu ulicu…

Kako su naveli, prvi Opštinski odbor formiran je 16. oktobra 1990. godine, a za predsednika je izabran Miomir Stojanović, dok je sekretar bio Siniša Mitić. Prvi ljudi SPS-a su u protekle tri decenije bili dr Predrag Ristić, Srđan Nikolić, Zoran Knežević, Dragan Ilić i aktuelni predsednik Gradskog odbora Zoran Antić.

Nekadašnji predsednik Opštinskog odbora SPS-a Zoran Knežević je u vranjskoj javnosti ostao upamćen po izjavi za vreme izborne kampanje 2000. godine u kojoj govori da se „narod uplašio rata jer su ga mnogi mediji ubeđivali da bi pobeda Slobodana Miloševića značila rat, a pobeda dr Vojislava Koštunice mir“:

„Međutim, svima treba staviti do znanja da je Vojislav Koštunica Amerika isto kao što je Slobodan Milošević Srbija“ – govorio je Knežević.

„Iznedrili“ trojicu ministra i potpredsednika Vlade

Socijalisti ističu i ministre koje je lokalni odbor „iznedrio“ – u prvoj socijalističkoj vladi Dragutina Zelenovića, tadašnji direktor Jedinstva Mile Pešić postaje ministar saobraćaja, a u prvoj vladi Mirka Marjanovića, Srđan Nikolić obavlja funkciju ministra trgovine. Predsednik Holding kompanije Simpo Dragomir Tomić bio je ministar-koordinator zadužen za privredni oporavak i razvoj, da bi u drugoj vladi Mirka Marjanovića bio na funkciji potpredsednika Vlade.

Dalje govore o izgradnji kapitalnih objekata, sistema za navodnjavanje i akumulaciju Prvonek i ekološko-sanitarne deponije Meteris, kako kažu, „prve takve vrste u Srbiji“. Pominju proslavu 9 veka postojanja Vranja 1993. godine i prisustvo tadašnjeg predsednika Republike Slobodana Miloševića. „Vranje dobija Učiteljski fakultet, otvaraju se Poljoprivredno-veterinarska i medicinska škola“ – dodaju.

Greške iz prošlosti i socijaldemokratski kurs

Prema rečima vranjskih socijalista, aktuelni prvi čovek stranke Ivica Dačić, koji nakon smrti Slobodana Miloševića dolazi na njegovo mesto, započeo je proces reformisanja partije u smislu da se SPS sve više profiliše kao socijaldemokratska.

„Partija priznaje greške počinjene u prošlosti, ali i jasno daje do znanja da baštini sve pozitivne tekovine socijalističkog pokreta Svetozara Markovića, Srpske socijaldemokratske stranke Dimitrija Tucovića, Komunističke partije i Saveza komunista Srbije“ – ističe se u saopštenju.

Period od 2000. do 2016. godine, kada Vranje „preuzima“ Srpska napredna stranka, opisuju kao period kadrovskog podmlađivanja kada je SPS na lokalu imao „najširi politički i koalicioni kapacitet“ a upamćeni su i po „pomirenju“ sa demokratskim strankama – nakon izbora 2008. godine, vladaju u koaliciji sa Novom SrbijomDemokratskom strankom i G17+ (kasnije pokret Ujedinjeni regioni Srbije (URS) čiji su članovi masovno prelazili u današnji SNS). Kasnije upravljaju Gradom u koaliciji sa JS, PUPS i SDPS Rasima Ljajića, kao i URS-om i SNS-om do 2014. godine, kada odnosi između SPS-a i SNS-a postaju poljuljani. Nakon toga su, do „gubitka“ izbora 2016. godine bili u koaliciji sa DS-om i LDP-om.

Najistaknutije ličnosti lokalnog SPS-a u poslednjoj deceniji su Miroljub Stojčić, Zoran Antić, Branimir Stojančić, Bojana Veličkov, Srđan Dekić…

Pored PrvonekaMeterisa, nove zgrade Medicinske i Hemijsko-tehnološke škole, sebi zaslugu pripisuju i za rekonstruisanje zgrade Gimnazije, početak gradnje Hirurškog bloka, izgradnju vrtića u naselju Asambair, asfaltiranje 80 kilometara seoskih puteva, potpunu rekonstrukciju glavne ulice, uređenje šetališta. Pominju i dolazak italijanske firme za proizvodnju obuće „koja zapošljava preko 2.000 radnika“.

„Specifični uslovi“ ovogodišnjih izbora i „ne-fer“ metode

Kako navode, prethodni izbori 2016. godine zbog kojih su u opoziciji bili sve do 2018. godine, održani su „u izmenjenim političkim okolnostima i socioekonomskoj situaciji „koja ne pogoduje tradicionalnim vrednostima koje neguje SPS“ a ovogodišnji, na kojima su dobili tek 8 od 65 odborničkih mandata, su prema njihovim rečima održani u „specifičnim uslovima“:

„Izborne radnje i postupci su usled uvođenja vanrednog stanja najpre prekinuti, pa nastavljeni. Značajan broj političkih organizacija je bojkotovao izbore, a pojedini učesnici izbornog procesa su u borbi za glasove koristili metode i sredstva koja se ne bi mogla svrstati pod odrednicu ‘fer’ “ – stoji u saopštenju.

Naposletku, simpatizerima i građanima poručuju da će zbog epidemiološke situacije izostati proslava kao i da su „oni tu, stoje postojano svih ovih godina“ u službi Srbije i građana Vranja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci