fbpx
28 C
Vranje
četvrtak, 13.06.2024

Radno mesto sada „košta“ 40 sigurnih glasova

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Zahtevi za prikupljanje sigurnih glasova su se povećali, pa sada umesto 20 sigurnih glasova, od zaposlenih u javnom sektoru se zahteva 40 glasova kako bi dobili rešenje za stalno, rekao je za N1 predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović.

Prema pisanju ovog portala, jedan od najčešćih pritisaka na građane pred izbore je upravo zahtev za prikupljanje sigurnih i kapilarnih glasova, što podrazumeva da članovi političkih organizacija imaju dužnost da obezbede pre održavanja izbora određeni broj sigurnih glasača koji im svojim potpisom garantuju da će, kad izađu na biračka mesta, pružiti podršku njihovoj partiji.

Ovakav sistem prikupkljanja glasova tako omogućava strankama da pre izlaska na izbore procene kakvu podršku imaju.

Najčešće se pritiskaju oni koji su dobili posao „preko stranke“ i zaposleni su po ugovoru na određeno vreme u javnom sektoru, radnici sa nižom stručnom spremom, nezaposleni, kao i ljudi iz socijalno ugroženih i manjinskih grupa, navodi organizacija CRTA.

CRTA je, nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora 2022. godine u Završnom izveštaju o preporukama navela da analiza prikupljenih materijala sugeriše da se pritisci na birače dešavaju svakodnevno, da se na pojedince ili grupe oni najčešće vrše kao kontinuirana aktivnost kroz duži vremenski period, a ne samo uoči izbora ili u toku izbornog dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci