fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Rast poverenja u EU među članicama zbog reakcije na pandemiju

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BRISEL – Poverenje u Evropsku uniju (EU) među stanovnicima njenih država članica znatno je poraslo tokom julskog odgovora na pandemiju korona virusa, poredeći sa istraživanjem u aprilu, pokazali su rezultati ispitavinja javnog mnenja u kojem je učestvovalo 87.477 ispitanika u državama članicama Unije. Istraživanje Eurofonda o načinu živita, rada i kovid-19 predstavilo je rezultate koje pokazuju da su na lestvici do 10 najviše poverenje u Uniju imali Irci sa ocenom 6,3, potom Poljaci sa 6,2 i Litvanci 5,9, dok je najmanje poverenja bilo među Grcima 4,2, koliko su Uniji dali i Hrvati.

Poverenje u EU je u proseku poraslo sa ocene od 4,6 u aprilu, na 5,1 u julu, sa značajnim rastom u 13 država članica, među kojima se Italija posebno ističe sa ocenama koje su bile 4,6 u aprilu na 5,2 u julu, odnosno Španija koja beleži porast sa 4 na 5,1. Rast poverenja beleži se u južnoj Evropi, dok je najveći pad poverenja na severu, pre svega u Finskoj sa 6,5 na 5,5, Danskoj sa 5,7 na 4,9, Holandiji 4,9 na 4,4 i Švedskoj sa 5,2 na 4,8.

Poverenje u nacionalne vlasti je najviše u Luksemburgu sa ocenom 6,8, Finskoj 6,5 i Danskoj sa 6,4, a najmanje poverenja u svoju vlast imaju građani Poljske (2,4), dok su vlasti u Hrvatskoj, Bugarskoj i Mađarskoj ocenjene sa 2,9. U istraživanju se konstatuje da poverenje u nacionalne vlasti i EU raste među ispitanicama država koje su dobile podršku javnih servisa kako bi im pomogli u troškovima života i stanovanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci