fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Restrikcije putovanja za građane Srbije produžene do sredine oktobra

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BRISEL / BEOGRAD – Restrikcije putovanja u Evropsku uniju za građane Srbije ostaju na snazi do sredine oktobra, kada će se situacija ponovo razmatrati, saznaje danas RTS u Savetu EU u Briselu. Zemlje članice EU odlučile su da ne menjaju listu trećih zemalja za koje ne važe ograničenja putovanja, tako da će se restrikcije i dalje primenjivati i na građane Srbije.

Iako je očekivano, ambasadori zemalja članica nisu danas ni raspravljali o ovoj temi, jer je na nivou ekspertskih radnih grupa zaključeno da na „pozitivnu“ listu neće biti dodata nijedna zemlja. Ovakva odluka doneta je i za Srbiju, uprkos tome što Srbija već duže od dve nedelje ispunjava kriterijume EU za uključivanje na pozitivnu listu, zbog povoljnije epidemiološke situacije i znatno manje stope infekcije.

Diplomatski izvori EU navode da je stav nemačkog predsedavanja EU i većine zemalja članica bio da je situacija u celini u Evropi suviše nepovoljna i nestabilna da bi se u ovom trenutku menjala lista. Lista zemalja kojima je omogućeno slobodno putovanje u EU ažurira se na svake dve nedelje, ali svaka članica zadržava pravo da sama odluči kako će postupati sa zemljama koje su na pozitivnoj listi.

Srbija je bila uključena na ovu listu 1. jula, ali je već dve nedelje kasnije sa nje skinuta, zbog novog porasta infekcija korona virusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci