fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Slučaj Ane Lalić: U Srbiji je ipak nedozvoljeno hapsiti i ućutkivati novinare

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / BON – Jedna od dobitnica Nagrade za slobodu govora koju je proteklog vikeda medijska kuća Dojče vele (DW) dodelila novinarima sa četiri kontinenta čije su izveštavanje tokom pandemije vlasti pokušale da spreče je i novinarka portala Nova.rs Ana Lalić. Ona je kasno uveče 1. aprila uhapšena zbog objavljivanja teksta o nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike u Kliničkom centru Vojvodine.

Pandemija je svuda u svetu otvorila prostor kako za širenje dezinformacija tako i za represiju kada je u pitanju odnos vlasti prema medijima. U Srbiji se presedan na relaciji vlast – mediji desio 28. marta ove godine, kada je Vlada usvojila Zaključak o informisanju u vreme pandemije virusa Covid-19, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva, te da novinari i mediji koji objave informacije pre republičkog kriznog štaba rizikuju da budu privedeni i osuđeni. Zbog toga je protestovalo više novinarskih udruženja, a naročito nakon pomenutog hapšenja novinarke kada joj je u PU Novi Sad određeno zadržavanje od 48 sati.

Uprava Kliničkog centra Vojvodine, nezadovoljna izveštavanjem o stanju u ovoj ustanovi i tekstom u kojem se navodi da su medicinski radnici ugroženi zbog nedostatka zaštitne opreme i da je stanje pred pucanjem zbog loše organizacije i nepoznavanja protokola, demantovala je navode iz teksta i podnela prijavu protiv novinarke zbog “širenja panike”.

U tekstu na portalu Nova.rs KC Vojvodine pred pucanjem – bez zaštite za medicinske sestre je takođe bilo informacija o pobuni medicinskih sestara koje bez opreme nisu želele da rade sa pacijentima obolelim od virusa COVID-19, kao i o haotičnim uslovima rada. Naime, sagovornici iz Kliničkog centra su svedočili o tome kako je jedna od sestara morala da intubira pacijenta bez ikakve zaštitne opreme, te kako su medicinski tehničari sa drugih odeljenja neobučeni bili primorani da rade sa pacijentima na respiratorima, kao i da dodatni haos vlada zbog izostanka sprovođenja protokola i organizcije i da vlada improvizacija. Takođe, pisalo je da zaposleni na Urgentnom centru i intenzivnoj nezi, uključujući i one u operacionim salama, imaju prava na jednu zaštitnu masku dnevno:

“Kod vođe smene se upisuješ da si preuzeo jednu masku za naredna 24 sata. Ja sam danas sa jednom maskom uradio tri operacije” – izjavio je tada za Nova.rs lekar iz urgentne službe.

Nakon što je stigla vest o hapšenju novinarke i oduzimanju njenog laptopa i mobilnog telefona, odmah su reagovala udruženja novinara i relevantne organizacije koje se bave zaštitom kako novinarske profesije tako i ljudskih prava. Iz Udruženja novinara Srbije (UNS) su tada poručili da nije posao ni policije ni tužilaštva da ograničavaju medije i hapse novinare:

Još jednom podsećamo državne organe da vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija i pozivamo nadležnog javnog tužioca da pusti koleginicu Lalić na slobodu i odustane od daljeg krivičnog gonjenja. – stajalo je takođe u saopštenju UNS-a o ovom slučaju.

Nakon burne reakcije javnosti, pravnika i udruženja, novinarka je posle noći provedene u pritvoru puštena na slobodu. Evropska federacija novinara je najavila zalaganje za slučaj u Savetu Evrope a narednog jutra gostujući na RTS-u premijerka Ana Brnabić je najavila povlačenje sporne odluke i to “na molbu predsednika Aleksandra Vučića”.

Danima je nakon toga novinarka bila na društvenim mrežama izložena neprestanim ozbiljnim pretnjama i pozivima na progon, a kako je preneo Danas, jedna od pretnji bila je u vidu plaćenog oglasa na Guglu, gde je uz njenu fotografiju išao natpis da „radi protiv interesa Srbije“.

Lalićka je za isti list u međuvremenu izjavila da će svoje pisanje braniti pravnim sredstvima kako bi se „konačno dokazalo ko je lažov“ i da će, ukoliko ne postoji dobra volja tužilaštva da povuče optužbu protiv nje, kao svedoke odbrane pozvati članove republičkog Kriznog štaba dr Predraga Kona i Ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Osnovno Javno Tužilaštvo u Novom sadu je rešenjem od 20. aprila 2020. godine odbacilo krivičnu prijavu podnetu protiv Ane Lalić, zbog krivičnog dela izazivanja panike i nereda iz člana 343 Krivičnog zakonika. Time je, zapravo, država na neki način priznala da su informacije iz teksta tačne.

Međutim, iako je oslobođena optužbi, Ani Lalić su i dalje stizale pretnje putem društvenih mreža a 1. maja je zatekla probušenu gumu na automobilu i slučaj prijavila policiji. Od medijske kuće u kojoj je zaposlena (Nova.rs) dobila je fizičko obezbeđenje i panik taster.

Užasno neprijatan osećaj, ali mi je to pokazatelj da radimo ispravnu stvar i da smo uznemirili vlast. Svoj posao ću da radim još odlučnije. – izjavila je nedavno u Fejsbuk emisiji Mediji u vanrednom stanju Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), gde je i članica Upravnog odbora.

Nagradu za slobodu govora medijske kuće DW u istoj emisiji prokomentarisala je kao kao lepu potvrdu da je čak i u Srbiji ipak nedozvoljeno hapsiti novinare i ućutkivati ih:

Ono što se u Srbiji tamniči, u slobodnim zemljama se nagrađuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci