fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Stanojević: Malo budućih studenata žele da budu učitelji i nastavnici

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Za smer profesora tehnike i informatike na Pedagoškom fakultetu u Vranju, ove godine prijavila su se četiri kandidata, a za učiteljski smer njih 34. Nekada je profesija učitelja bila jako popularna i mi smo upisivali veliki broj studenata, ali onda je bilo reakcija da imamo hiperprodukciju učitelja na biroima, i smanjio se broj kandidata. Međutim, za kratko vreme desilo se da situacija bude potpuno obrnuta, rekla je dekanica ovog fakulteta, Dragana Stanojević, za Južne vesti.

Ona je istakla da se, poslednjih godina, oseća nedostatak učitelja i vaspitača na tržištu, a da je izrazito deficitarno zanimanje – profesora tehnike i informatike.

„Taj posao, negde, često rade nestručni ljudi, pa posao dobijaju i naši nesvršeni studenti informatike, jer su deficitarni izuzetno“, objasnila je Stanojević.

Međutim, iako ih je sve manje i lakše mogu dobitit posao, mladi se pre odlučuju za druge opcije od nastavničke profesije.

„Razlog je to što profesije učitelja i nastavnika nisu cenjene, malo su plaćene, a nose veliku odgovornost i rizik“, kazala je Stanojević.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci