fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Digitalizuje se 7 decenija izdanja „Slobodne reči“ i „Vranjskih novina“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Kako bi se stvorila jedinstvena digitalna kolekcija, svi brojevi nekadašnjeg lokalnog nedeljnika „Slobodna reč“, koji je nekoliko godina izlazio i pod nazivom „Vranjske novine, izdati u periodu od 1944. do 2008. godine, biće u naredne dve godine digitalizovani, najavljeno je iz vranjskog Istorijskog arhiva.

Kako je u izjavi za portal dnevnog lista Politika rekao arhivski savetnik Miroljub Stojčić, ovaj list je odabran za digitalizaciju jer je za svoje 64 godine postojanja „kako tekstom, tako i novinskom fotografijom, zabeležio mnoge privredne, društvene, kulturne, prosvetne, zdravstvene i komunalne probleme, beležio sudsku hroniku, vesti iz sporta ali objavljivao i dopise čitalaca“.

„Ovaj nedeljnik je uvek prvi izvor istraživačima koji se bave novijom istorijom Vranja i okoline“ – rekao je Stojčić, koji će rukovoditi Odeljenjem za digitalizaciju građe.

Kako javlja Politika, nabavkom novih skenera i podrškom Ministarstva kulture, očekuje se da digitalizacija više stotina hiljada istorijskih dokumenata bude završena u naredne dve godine.

Prioritet novog odeljenja je, pre svega, digitalizacija Crkvenih matičnih knjiga, od kojih najstarija koja se čuva u Arhivu datira iz 1879. godine, a digitalizacija građe će biti sprovedena u skladu sa uputstvima za odabir, po kojima se najpre digitaqlizuje građa od velikog značaja, kao i dokumenti koji se najčešće potražuju.

Pored pomenutih crkvenih knjiga i kultnog lokalnog nedeljnika, prioritet su i dokumenti manastira Prohor Pčinjski, arhivski fond kategorisan kao fond od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Tehnološki razvoj i razvoj informacionog društva uopšte, u protekloj deceniji uticali su na oblikovanje arhivske službe, rekao je za Politiku direktor ove javne ustanove, Nenad Jović.

„U vremenima kada je oprema za stvaranje i korišćenje digitalnih dokumenata postala široko dostupna, povećana je i popularnost ove građe. Tako je pred arhive, uz čuvanje na tradicionalnim nosačima, postavljen novi zadatak – sakupljanje, obrada, čuvanje i pretraživanje digitalnih dokumenata“ – rekao je Jović.

Politika podseća da ova institucija arhivira istorijsku građu iz sedam opština Pčinjskog okruga i jedina je regionalna institucija ovog tipa. Ima 330 fondova i osam zbirki, a arhivska građa je smeštena u depou na oko 3.000 dužnih metara.

Pročitajte više:

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci