fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Stočarstvo „u sendviču“ između Zelene agende EU i veganstva

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Tržište veganske hrane raste do 20 odsto godišnje, a broj stočarskih farmi se smanjuje, delom i zbog toga što ih je Zelena agenda Evropske unije označila kao velike zagađivače. Međutim, upravo to bi moglo da bude povod za snaženje stočarstva u Srbiji, kako bi se stvorila nova izvozna šansa, prenosi RTS.

Nevena Veselinović već dve decenije ne jede meso. Pre nekoliko godina, pokrenula je veganski restoran. Kaže da joj profit nije bio cilj, ali da zarade ima – i kod nas je sve više ljudi koji se hrane na ovakav način.

„Pravilna biljna ishrana nije alternativa nejedenju mesa, ona je superiornija i u odnosu proteina i u odnosu minerala, vitamina i antioksidanasa. Naravno, ne mora svako u to da veruje, ali može da se informiše šta kaže svetska medicina“ – ističe Nevena.

Oni koji bez mesa kažu da „ne mogu“, smatraju da je veganstvo lični izbor i da to ne bi smela da bude ekonomska, ekološka agenda.

„Stočarstvo je vrlo bitno, ne samo zbog proizvodnje osnovnih životnih namirnica – mesa, mleka i jaja, vrlo je važno i za generisanje cele poljoprivrede, pogotovo ratarske proizvodnje. Manjim brojem grla imamo manje stajnjaka koji se stavlja na njive i koji je neophodan za obnovu zemljišta“ – smatra Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije,  doktor veterinarske medicine.

Dragan Glamočić iz Ministarstva poljoprivrede navodi da se u EU smanjuje stočarska proizvodnja zato što ima viškova, ali da će time automatski poskupeti uvoz.

Zamenski proizvodi za meso beleže rast tražnje i to je velika šansa za zemlju u kojoj je GMO zabranjen, ali to ne znači da treba da odustanemo od stočarstva, smatraju u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Opominju da moramo više da radimo na brizi o životinjama i skladištenju životinjskog otpada.

„Da sutra ne bi doživeli da naše kompanije ne uživaju konkurentnke prednosti, da imaju dodatna poreska opterećenja zato što nisu smanjila emisiju štetnih gasova u procesu proizvodnje i lancu nabavke. To se naročito odnosi na sektor mlekarstva jer prosto taj životinjski deo se smatra najvećim izvorom metana. Ali, direktive nema da se smanjuje stočarstvo“ – napominje Miljan Ždrale iz EBRD-ja.

Direktiva o smanjenju stočarskih farmi izvela je veliki broj građana Holandije na proteste protiv Zelene agende.

Stranka građana-poljoprivrednika u toj zemlji prošle nedelje je, na veliko iznanađenje svih, osvojila najveći broj glasova na izborima.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci