fbpx
17.9 C
Vranje
utorak, 23.07.2024

Tribina „Vremena“ u Vranju: Lokalne „kabadahije“ najčešće u nekim vezama sa političarima

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Prva u seriji tribina nedeljnika Vreme po Srbiji o stanju demokratije, održana je u Vranju. Tema o lokalnim moćnicima i njihovom uticaju na život i stepen straha medju žiteljima sama je, kako je rečeno, nametnula Vranje kao mesto za start. Razlog je sučaj prošlogodišnjeg napada i zazidavanja prozora OK radija nelegalnim objektom kockarnice, nalepljenim na jednu od stambenih zgrada u centru Vranja gde se nalazi, osim radio stanice, i kafić uz pomoć koga se medij finansirao, prenosi N1.

Nelegalna gradnja pripada firmi Koloseum u vlasništvu Dejana Nikolića, zvanog Kantar, koji je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog napada na vlasnicu radija i njenu saradnicu, na koje je ranije vršio pritisak.

Jedan građanin Vranja koji se na tribinu o lokalnim moćnicima pojavio, rekao je da je i njegov lokal zazidan i uništen, a posao propao na još boljoj lokaciji u samom centru grada zahvaljujući lokanom „kabadahiji“ čiji je nadimak Velja.

Rekao je okupljenima da je pozivao ljude da dođu sa njim i niko se nije pojavio iz straha za život jer je „Kantar spreman na sve“.

Iz Vranja je poslata poruka solidarnosti kolegama – novinarima u Vranju, uz konstataciju da su u mnogim mestima u Srbiji prostori bili nedostupni za ovakvu vrstu javnih dijaloga, jer postoji veliki strah u lokalnim sredinama od odmazde lokalnih moćnika.

Jedno od glavnih pitanja pokrenutih na tribini, bilo je i otkud nekome tolika moć i osokoljenost da sme da zazida bilo koji objekat i da se ceo jedan grad od te osobe toliko zazire.

Urednik Vremena Filip Švarm smatra da sve krece „sa vrha“ – vlast od samih najviših funkcionera, pa piramidalno do najnižeg nivoa, neistomišljenike vređa, targetira.

„Novinare koji samo rade svoj posao u skladu sa kodeksom novinara i postave pitanje od javnog interesa vlast naziva odrodima, agentima, stranim plaćenicima. To se kroz propagandna glasila predstavlja kao antidržavni akt. Onda ni ne čudi da jedan Kantar može da zazida radio stanicu. To je sve izraženije na lokalnom nivou jer ljudi imaju manju mogućnost da budu anonimni, te su u većoj opasnosti i strahu“ – rekao je on.

Član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić smatra da takvi slučajevi jesu produkt nekažnjivosti i ambijenta u kome su „lokalne kabadahije“ najčešće u nekim vezama sa političarima.

Solidarnost je mnogo manja među zaposlenima u medijima danas, rečeno je, kao i to da izostaje neka vrsta prkosa građana zbog koje bi, kako su naveli, devedestih verovatno bilo mnogo vise građana na tribini poput današnje u Vranju.

Penzionisani novinar iz Vranja Radoman Irić rekao je, između ostalog, da je Kantaru gost u kući bezmalo bio sam državni vrh.

Podsetimo, nijedna firma se na više raspisanih javnih poziva za rušenje bespravno izgrađenih objekata nije javljala skoro osam meseci među kojima je i Kantarov, koji je nalepljen na prozor radija.

Gradska uprava je nedavno donela je odluku o zaključenju okvirnog sporazuma sa firmom „Mito Progress & Construction“ d.o.o. iz Novog Beograda, koja se jedina javila na javni poziv za rušenje bespravno izgrađenih objekata na teritoriji grada Vranja.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci