fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Susret na mestu nastanka sadašnje Severne Makedonije: Vučić u Prohoru dočekuje Pendarovskog

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BUJANOVAC – Makedonski predsednik Stevo Pendarovski boraviće na Dan republike Severne Makedonije – Ilinden (2. avgust) u manastiru Prohor Pčinjski, gde će ga dočekati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Ovo je drugi put da Pendarovski tokom predsedničkog mandata dolazi u zvaničnu posetu na mestu gde je u prostorijama manastira Sveti Prohor Pčinjski, 2. avgusta 1944. godine postavljen temelj državnosti današnje Severne Makedonije u sastavu Jugoslavije, odnosno održano je prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM).

Makedoncima je drugi dan avgusta bitan datum jer je takođe na taj dan 1903. godine u Kruševu podignut ustanak protiv osmanske vlasti.

Prema agendi posete, Vučić i Pendarovski će se sastati oko podneva, i razgovaraće nakon obilaska manastira. Medijima će se obratiti oko 13 časova.

Podsećamo, naši susedi godinama unazad, zbog odluke Srpske pravoslavne crkve, nisu mogli da Dan Republike obeleže na mestu gde je njeno nastajanje zvanično započeto. Prošle godine je državno-crkvena delegacija Severne Makedonije došla u zvaničnu posetu nakon 18 godina, uz dozvolu koja je usledila nakon što je SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem prihvatila autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Pročitajte više:

Potraga za pločom iz manastira Prohor Pčinjski

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci