fbpx
21.7 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Potraga za pločom iz manastira Prohor Pčinjski

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Tekst Slađane Veljković je izvorno objavljen u Večernjim novostima 1. avgusta 2009. godine, a internet verziju možete videti ovde >>>

Makedonska državna delegacija najavila dolazak u Prohor Pčinjski da obeleži Dan državnosti. Spomen-obeležje ASNOM uklonio Vojislav Šešelj, ali su ga sačuvali u Narodnom muzeju u Vranju.

Makedonska državna delegacija u nedelju će, posle četiri godine pauze, najverovatnije posetiti manastir Sveti Prohor Pčinjski kod Vranja.

Jer, na Svetog Iliju naši južni susedi slave dan državnosti, a u ovom manastiru, pre 65 godina, održano je prvo zasedanje ASNOM (Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije). Međutim, samo tri dana uoči najvećeg makedonskog praznika, jedva se ušlo u trag spomen-ploči ASNOM koja je stajala na ulazu u manastir.

Ploču ASNOM, na kojoj piše da su baš na ovom mestu udareni temelji makedonske državnosti, 1990. godine uklonio je Vojislav Šešelj. Vođa radikala je, naoružan macolom, skinuo ploču sa manastirskih zidina. Makedoncima je, pak, poručio da nema razloga da svoj nacionalni praznik obeležavaju na srpskoj teritoriji.

Makedonske državne delegacije su, ipak, nastavile da dolaze u Srbiju na ovaj dan, ali ploča više nikad nije vraćena. Međutim, poslednje četiri godine, zbog poznatog spora između Srpske pravoslavne crkve i makedonske, koju SPC ne priznaje, niko iz makedonskog državnog vrha nije bio u manastiru.

„Ove godine je najavljena poseta državne makedonske delegacije, a čuli smo da je predsednik Boris Tadić naredio da se ploča vrati na zidine manastira“ – kažu u vranjskom Narodnom muzeju.

E, onda se pojavio problem, jer niko nije imao pojma gde je spomen-obeležje ASNOM.

„Ploča je od 2000. godine kod nas. Čak ni tadašnja direktorka nije htela da je primi, pa je na svoju ruku preuzeo jedan od arheologa. Dolazili su kod nas iz Eparhije vranjske da se raspitaju da li nešto znamo o njoj. Kad smo im rekli da je čuvamo, imam utisak da im je laknulo“ – rekli su nam zaposleni u Narodnom muzeju u Vranju.

U Eparhiji vranjskoj, pak, tvrde da ništa ne znaju ni o dolasku makedonske delegacije, niti o tome gde je ploča, a kažu i to da SPC nema ništa protiv da Makedonija ovde obeležava svoj dan državnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci