fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Tanja Fajon: Još nema uslova za izbore, potrebno hitno smirivanje tenzija

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BRISEL – Dok od jutros poslanici Narodne skupštine Republike Srbije raspravljaju o promenama izbornih zakona četrdesetak dana pre zakazanih parlamentarnih i lokalnih izbora, a nepuna dva dana od ukidanja vanrednog stanja, stav mnogih političkih stručnjaka je da nastavak izbornih radnji i održavanje izbora dok još traje pandemija nije mudra odluka.

O ovome je u intervjuu za Dojče vele (DW) govorila i predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon. Prema njenim rečima, primetna je eskalacija napetosti koja se odvija putem medija, na ulicama i krovovima, kao i da su društvo i zemlja podeljeni:

Treba jasno reći da je odgovornost svih političara da izbegavaju zapaljivi jezik, da se suprotstave govoru mržnje, izbegavaju dodatne društvene podele i da ne zavaravaju javnost informacijama kako pre tako i za vreme i posle izborne kampanje. – istakla je Fajon.

Prva poruka Fajonove kada su u pitanju izbori jeste da je neophodno poboljšati izborne uslove, kao i da je posebno radikalan korak kada je reč o medijima, ulozi i regulaciji javnih emitera, kao i hitno smirivanje tenzija i uklanjanje govora mržnje i zastrašivanja.

Kako je rekla u intervjuu za DW, Vlada Srbije jeste napravila neka poboljšanja ali su još uvek potrebne izmene u cilju smanjenja napetosti i poboljšanja medijskog okruženja, kako bi se stvorilo poverenje u izborni proces, kako od strane političkih stranaka tako i od šire društvene zajednice. Istakla je da je kampanja u Srbiji trajala i tokom vanrednog stanja i da nije sigurna koliko su informacije koje građani dobijaju kredibilne. Navela je i primer Poljske koja će verovatno održati izbore 10. maja iako je cela međunarodna zajednica protiv toga jer narušava zdravlje ljudi.

Kada neka vlast koristi pandemiju za svoje političke poene to nije ono što ljudi zaslužuju. Dobili smo zahtev opozicije, koja kaže da bi bilo bolje ako se izbori održe krajem ove godine. Verovatno bi to bila mudra odluka u trenutku kada još traje pandemija, ali na vlastima u zemlji je da odluče. – kaže Fajon.

Istakla je da trenutna situacija nije pogodna za neke brze izbore jer je aktuelna globalna pandemija i mora se misliti o uslovima kako zdravlje građana ne bi bilo dovedeno u pitanje.

Podsećam da priprema izbora podrazumeva i prisustvo međunarodnih posmatrača, uključujući i nas iz Evropskog parlamenta. Znamo da još postoje ograničenja putovanja i pitanje je da li će Srbija prihvatiti međunarodne posmatrače u tako kratkom vremenu. – objašnjava.

Dodala je da srpski narod zaslužuje da izađe na izbore i da slobodno da svoje glasove političkim strankama za koje veruje da će doneti bolju budućnost, kao i da će Evropski parlament sa partnerima iz drugih posmatračkih misija razmotriti situaciju kako bi videli da li će ograničenja zbog virusa COVID-19 omogućiti raspoređivanje posmatrača kako bi međunarodna zajednica mogla dati svoju ocenu opštih uslova za sprovođenje izbora u junu.

Prethodno zakazani za 26. april, parlamentarni i lokalni izbori su zbog pandemije COVID-19 odloženi za 21. jun.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci