fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Tončev u „odbrani“ Surdulice – Pobeda pored pretnji, pritisaka i hapšenja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

SURDULICA – Dve stotine i jedan glas više za listu Socijalističke partije Srbije (SPS) čiji je nosilac Novica Tončev, presudio je da Surdulica postane jedina opština u Srbiji u kojoj je SPS pobedio Srpsku naprednu stranku. U govoru nakon proglašenja rezultata Tončev poručuje da će se „zaista boriti za našu decu ovde, a ne one koji će sutra otići u Beograd„. Lokalne izbore u Surdulici obeležili su pretnje, pritisci na birače, pa i hapšenja aktivista samog SPS-a.

Opštinska izborna komisija u Surdulici objavila je zvanične rezultate lokalnih izbora nakon sednice koja se završila sinoć (22. jun u 20:50 časova), prema kojima je u Surdulici od upisanih 17.195 birača glasalo 13.013, čime je izlaznost bila preko 75 odsto (75,67%). Bilo je 325 nevažećih listića (1.89%).

Prema zvaničnim rezultatima, lista Ivica Dačić – SPS – Novica Tončev osvojila je 6.390 glasova građana Surdulice, odnosno pripada joj 18 mandata u Skupštini opštine Surdulica. Socijalistima su kandidati sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu sve vreme bili „za vratom“ jer je ova lista sa osvojenih 6.189 glasova dobila 17 mandata. Treća lista koja je učestvovala na izborima – GG Za lepšu Surdulicu, sa samo 109 glasova (0.83%) nije bila ni blizu cenzusa.

Tako je Surdulica dobila bipolarni saziv Skupštine, koji će kao takav u budućnosti biti sklon komešanjima, kupovini mandata i preletanju usled uticaja „iz Beograda“.

Tončev je u izjavi za portal Nova S komentarišući kampanju i sam izborni dan naveo da su pripadnici SNS-a Surduličanima pretili otkazima i isključivanjem struje ukoliko ne glasaju, kao i da su aktivisti SPS-a koji su privedeni u petak zbog navodnog pritiska na građane zapravo posetili selo Zagužanje kako bi „svedočili kupovini glasova građevinskim materijalom od strane pripadnika SNS, koji su prilikom isporuke iskoristili priliku da novčano potkupe nekoliko meštana da lažno svedoče protiv uhapšenih socijalista“ a povod za privođenje je prokomentarisao rečima „apsolutna laž i teška izmišljotina„.

Vi ste pobedili – i šumare i policiju i elektroprivredu, pobedili ste lažna obećanja, kredite i privrednike, hvala vam, Surdulica nastavlja da živi i da se gradi ali stvarno za našu decu a ne za one koji će sutra otići za Beograd. – rekao je Tončev u svom „pobedničkom“ govoru.

U pomenutom tekstu na portalu Nova S stoji da je Tončev dostavio dve fotografije – na jednoj se vidi vozilo, za koje on tvrdi da je u vlasništvu Elektro-distribucije, koje je navodno seklo struju Romima koji neće da glasaju za SNS. Na drugoj fotografiji vidi se kamion na kojem piše Poletaš, a Tončev tvrdi da je tim kamionom dopreman građevinski materijal kojim su birači potkupljivani, i da je „vlasnik te firme načelnik okruga, sestra direktor Poreske uprave a inspektor policije zet načelnika„.

Hapšenje aktivista SPS-a

U petak 19. juna su uhapšena trojica aktivista SPS-a, nakon prijave jedne meštanke sela Zagužanje koja je policiji izjavila da su aktivisti tražili od nje da sa celom porodicom izađe na izbore i glasa za SPS, te da če biti „pretučeni“ ukoliko to ne urade. Policija je po toj prijavi privela M.S., N.S. i N.Đ. te im je nakon saslušanja određeno zadržavanje od 48 sati. Zbog pritvaranja je Tončev u ime socijalista tražio odobrenje u MUP-a da u subotu održe protestnu šetnju, što MUP nije odobrio uz obrazloženje da prijava tog skupa nije bila blagovremena.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci