fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Ugostitelji traže smanjenje PDV-a, od danas posebni zdravstveni sertifikati

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Prema rečima direktora Udruženja hotelijera i ugostitelja (HORES) Georgija Genova, popunjenost gradskih hotela ovog leta je manja za 96 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje kolika je njihova zarada. U planinskim hotelima popunjenost je oko 80 odsto, što je takođe manje nego prošle godine, rekao je Genov za TV N1.

On napominje da od novih mera pomoći privrednici u toj oblasti traže smanjenje PDV-a tokom pandemije, kao i izmenu Zakona o sezonskom zapošljavanju.

Od 18. avgusta počinje kampanja sertifikacije restorana i hotela, a je reč o zdravstvenim sertifikatima koji podrazumevaju primenu novih standarda, u skladu sa preporukama epiedmiologa, kako bi zdravstvena bezbednost posetilaca bila na visokom nivou“ – kaže Genov.

On ističe da su među tim merama dezinfekcija soba, ekološki paket za svakog gosta, otvaranje sobe QR kodom pomoću mobilnog telefona, što kraće zadržavanje na recepciji, digitalizacija brojnih usluga. To je neophodno da bismo vratili strane posetioce u srpske hotele, kaže Genov i dodaje da je istraživanje Trip Advisor pokazalo da će više od 70 odsto turista u svetu birati isključivo hotele za zdravstvenim sertifikatom.

Šta će biti na jesen, vrlo je neizvesno, jer su kongresi otkazani, kao i druge manifestacije, pa oporavak turizma ne treba očekivati pre marta 2021. godine“ – ocenio je Genov.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci