fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Ulice u Bosilegradu konačno na bugarskom i srpskom

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BOSILEGRAD – Ulice u koje nisu imale zvanični naziv su nedavno dobile dvojezična imena, po znamenitim ličnostima i događajima bitnim za istoriju Srbije i Bugarske, izjavio je za RTS predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov, prenosi Vranje News. Osim naziva ulica, na srpskom i bugarskom jeziku su i saobraćajni putokazi, nazivi ustanova itd.

„Postoje ulice Maršala Tita, Georgi Dimitrov, Emanuel Pop Dimitrov, Vuk Karadžić… Tako su ljudi hteli. Opštinska komisija je pitala meštana kako bi želeli da se zovu njihove ulice, a Opština je to ispoštovala“ – rekao je Stojkov.

Osvrnuo se na ovu praksu koja godinama postoji u drugim gradovima u Srbiji gde živi više nacionalnih manjina, i kao primer naveo Pančevo, „gde je sve ne samo dvojezično, već višejezično“. U Osnovnoj školi Georgi Dimitrov u Bosilegradu nastava se obavlja na srpskom i bugarskom jeziku. Nastavu na bugarskom jeziku prate učenici 9 odeljenja, do ukupno 58.

Predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev smatra da to nije samo prilika da deca uče na maternjem jeziku, već i da mnogo prosvetnih radnika dobije posao.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci