fbpx
6.2 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Ko je „čovek neupućen u javne poslove“ – Poslanik iz Vranja i slučaj „idiot“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

PODGORICA / BEOGRAD / VRANJE – U komentaru objave crnogorskog portala Vijesti o izvinjenju jednog od najuticajnijih političara i potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, zbog greške u zvaničnom dokumentu gde je pored imena Kosova stajala zvezdica, poslanik Narodne skupštine Srbije iz Vranja napisao je javno, najpre: „Nije to greška idiote“, a potom ispravio komentar i dodao „greška si ti“. Koren problema koji je doveo do ovakvog javnog ispada srpskog poslanika je, po mišljenju politikologa, u očekivanjima „zvaničnog Beograda“ da će Crna Gora nakon promene vlasti promeniti i spoljnu politiku.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore je u utorak, 8. decembra, objavilo dokument o novim merama za suzbijanje pandemije virusa COVID-19, u kome je na jednom mestu pored navođenja Kosova stajala zvezdica, što nije praksa kada se radi o dokumentima zemalja koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Iz Ministarstva je ubrzo stiglo saopštenje da je došlo do tehničke greške, te da je ispravljena i na sajtu i u Službenom listu.

Zvezdica i „biser“ poslanika Bulatovića

Zvanične evropske institucije, zbog nekoliko država članica EU koje ne priznaju Kosovo (Grčka, Rumunija, Kipar, Slovačka i Španija), u dokumentima pored imena Kosova stavljaju zvezdicu, odnosno fusnotu da je „naziv bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova“. U slučaju dokumenta Ministarstva zdravlja Crne Gore, moguće je da preuzet od neke EU institucije, te na zvaničnim sajtovima Vlade tako preveden.

Govoreći na To Be Secure forumu, potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović se još jednom izvinio zbog tehničke greške navodeći da mu je „žao što se to desilo“:

„Ostajemo pri stavu da oko tog pitanja nema nikakvih izmena. Nadam se da se takve greške neće ponavljati. Što se tiče pitanja Kosova, sve strane treba da budu relaksirane“ – rekao je Abazović, prenose Vijesti.

U komentaru ove objave na zvaničnom Facebook profilu najuticajnijeg dnevnog lista i portala u Crnoj Gori, narodni poslanik sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu (AV-ZND) iz Vranja Slaviša Bulatović, poručio je potpredsedniku Vlade susedne zemlje: „Nije to greška idiote, greška si ti“. Poslanik Bulatović je takođe član takozvanog Odbora za Kosovo i Metohiju Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

„Čovek neupućen u javne poslove“

Pojam „idiot“ u svom izvornom značenju, po opštoj definiciji svima dostupnoj, odnosi se na ljude koji su „neupućeni u javne poslove“, „neznalice“ i sl. U stručnoj literaturi kada su u pitanju psihologija i defektologija, ovaj izraz koji se odnosio na lice sa najnižim stepenom mentalne zaostalosti i maksimalnim količnikom inteligencije (IQ) od 20, više se ne koristi zbog negativne konotacije u svakodnevnom životu, već se koristi deskriptivan izraz duboko mentalno zaostala osoba.

„Veto igrač“ Dritan Abazović
Tridesetpetogodišnji Abazović, kome je Bulatović poručio da je „čovek neupućen u javne poslove“, je na mesto potpredsednika Vlade Crne Gore došao kao predsednik Građanskog pokreta URA nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora, na kojima je crnogorska opozicija srušila višedecenijski režim Mila Đukanovića. Trenutno je najuticajniji političar u Crnoj Gori. Bio je takozvani „veto igrač“ jer je njegova stranka osvojila ključan broj mandata, koji je bio neophodan da nakon konstituisanja Skupštine tas prevagne na stranu dotadašnje opozicije, a potom je Abazović bio ključna osoba za formiranje nove Vlade. Abazović je danas potpredsednik Vlade koji kontroliše rad bezbedonosnih struktura u zemlji.

Promena vlasti ali ne i spoljne politike

Vlada Crne Gore je priznala Kosovo 9. oktobra 2008. godine i od tada ima odnos sa Kosovom kao sa punopravnom državom – već nekoliko godina postoji „Ambasada Republike Kosovo u Crnoj Gori„, kao i „Ambasada Crne Gore u Republici KosovoNa isti način Kosovo tretiraju Slovenija, Hrvatska i Severna Makedonija.

Nosioci tri liste koje su na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojile većinu glasova – Zdravko Krivokapić (sada premijer), Aleksa Bečić i Dritan Abazović, potpisali su Sporazum kojim su se, pored ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati pitanje nezavisnosti Kosova, kao i da će ojačati saradnju sa NATO i ubrzati reforme za članstvo u Evropsku uniju.

Kako za portal Slobodna reč objašnjava politikolog Stefan Tasić, sastav nove Vlade CG, pa samim tim i njene politike, je pre svega posledica kompromisa tri različite političke opcije sa ciljem rušenja „nedemokratskog režima i formiranja prve demokratske Vlade nakon 30 godina“:

Jasno je rečeno da spoljna politika nove vlasti u odnosu prema EU, NATO-u kao i odnosu prema pitanju Kosova ostaje uglavnom nepromenjena – započinje Tasić.

Prema njegovim rečima, promene koje se očekuju, i gde pre svega „zvanični Beograd“ očekuje promene, su one koje se odnose na regionalnu politiku i poboljšanje odnosa između Crne Gore i Srbije koji bi ovog puta bio bez „težine koju nosi crnogorski nacionalizam Đukanovićevog režima“.

Sa druge strane, dodaje, moguće da bi postojao drugačiji odnos nove vlasti u Crnoj Gori prema određenim pitanjima, pa i prema pitanju Kosova, da je drugačija kompozicija vlasti i da se Demokratski front, „čiji su lideri bliski Vučiću“, pita mnogo više:

Međutim, to nije slučaj. Tako da, ako dolazi do nekih šumova iznenađenja iz određenih struktura srpskih vlasti, to se pre svega može objasniti nerazumevanjem tih procesa – ističe Tasić.

U tom smislu, koren problema koji je doveo do javnog ispada srpskog poslanika koji je jednom od najuticajnijih političara na Zapadnom Balkanu poručio da je „idiot“, može biti u očekivanjima da će Crna Gora nakon promene vlasti promeniti i spoljnu politiku ili pak, u neupućenosti u javne poslove odnosno nerazumevanju pomenutih procesa.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci