fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

UNS: Za 4 meseca čak 43 napada na novinare

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) saoštilo je danas da su za četiri meseca ove godine zabeležena 43 slučaja pretnji, pritisaka i napada na medije, što je za četiri više nego prošle godine u istom periodu.

Pretnje i pritisci, kojih je po 13, evidentirani su kao najučestaliji vid gušenja slobode medija, navodi UNS, koji beleži i devet slučajeva onemogućavanja rada, tri fizička napada, tri slučaja zastrašivanja, jedno ugrožavanje privatnosti i jedan napad na imovinu.

Preteće poruke i pozive novinari su najčešće dobijali od nepoznatih osoba, dodaje se u saopštenju.

Skriveni iza naloga na društvenim mrežama, pojedinci su novinarima najčešće pretili preko Tik Toka, Instagrama, Fejsbuka i Tvitera. Te pretnje stizale su kao odgovor na svakodnevno obavljanje novinarskih zadataka i profesionalno izveštavanje.

Osim na društvenim mrežama, novinari su pretnje dobijali i telefonom, a bilo je i onih koji svoj identitet nisu skrivali, poput Sime Spasića koji je voditelju Ivanu Ivanoviću poslao preteću poruku.

Da se pretnje moraju shvatiti ozbiljno, pokazuju situacije nakon kojih je usledio i fizički napad, poput onoga na snimatelja FoNeta Marka Dragoslavića na skupu „Studenti za Kosovo“.

Predstavnici vlasti su više puta negativno komentarisali rad medija Danas, Nova i N1, nazivajući ih tajkunskim, neprincipijelnim, lažljivim i sramotnim. Osim od političkih stranaka, novinari su trpeli pritisak i od mnogih organizacija i pokreta, ali i od javnosti nepoznatih ličnosti.

Novinari su se u velikoj meri suočavali sa onemogućavanjem rada, a najčešće je to bio slučaj na Kosovu i Metohiji. Mnoge konferencije za novinare i sastanci zvaničnika održavani su bez prevoda na srpski jezik i poziva za novinare redakcija na srpskom jeziku, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci