fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Vladičin Han – „Lenja“ komisija, ponovljeni izbori i Skupština bez uticaja opozicije

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VLADIČIN HAN – Opštinska izborna komisija u Vladičinom Hanu do danas nije objavljivala bilo kakve zvanične informacije i zapisnike, te se o budućem sazivu Skupštine ove opštine moglo ponešto načuti samo u medijima. Izbori su juče ponovljeni na dva mesta i nisu uticali na promenu preliminarnih rezultata. Skupštinu će činiti kandidati sa pet lista, a većinu, 24 mandata od ukupnih 37, imaju odbornici sa liste Srpske napredne stranke.

Juče su zbog utvrđenih nepravilnosti na dan izbora 21. juna, u Vladičinom Hanu na dva biračka mesta ponovljeni izbori za odbornike Skupštine ove opštine – u Centru za kulturu i selu Jagnjilo. Na ova dva biračka mesta upisano je 667 birača, od kojih je juče glasalo 390 ljudi. Predsednik OIK Vladičin Han Dragan Stanković potvrdio je portalu Južne Vesti da se raspodela mandata u Skupštini nije promenila ponavljanjem izbora, te će Srpska napredna stranka od 37 skupštinskih „stolica“ dobiti 24, kandidati sa liste grupe građana Novica Petrović – Domaćinski za Han imaju osam mandata, Socijalistička partija Srbije tri, dok će za razliku od ostalih opština Pčinjskog okruga, u hansku Skupštinu ući i jedan odbornik pokreta Metla 2020. Takođe, jedan mandat je dobila i manjinska Ruska stranka.

Nosilac liste Aleksandar Vučić – Za našu decu koja je osvojila najviše mandata je i aktuelni predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović. Ova lista nije bila „mlada“ jer je zastupljenost mlađih od 30 bila tek oko 18 odsto, ali je raznovrsna kada su zanimanja u pitanju.

Najviše glasova nakon SNS-a osvojio je Novica Petrović, sa istoimenom grupom građana i listom Domaćinski za Vladičin Han, te će u Skupštini dobiti osam mesta. Petrović je dugogodišnji akter javnog života u ovoj opštini, poznati je preduzetnik, a u protekloj deceniji bio je i jedan od savetnika predsednika opštine.

Socijalisti, koji su u svim opštinama Pčinjskog okruga osim u Surdulici prošli loše na lokalnim izborima, u Vladičinom Hanu su osvojili 3 odbornička mandata i samim tim neće imati mnogo uticaja. Nosilac liste bio je istoričar Petar Stošić, a opštinski odbor je, sudeći po listi kandidata, imao problem sa mlađim kadrom – na listi je bilo samo troje mlađih od 30 godina.

Po jedan odbornički mandat dobili su pravnik iz sela Stubal Zoran T. Stojanovi zvani „Brzi“, kao nosilac liste Metla 2020 i hemijski inženjer Branislav Miljković, kao nosilac manjinske liste Ruske stranke. Položaj Ruske stranke kojim se tretirala kao stranka nacionalne manjine utvrdila je prethodno opštinska izborna komisija.

Iz „trke“ je jedina ispala lista odbora Jedinstvene Srbije kojem je ovo bio prvi put da samostalno izađe na lokalne izbore u Vladičinom Hanu.

Jedna od najzanimljivijih izjava među zvaničnicima iz opštinskih izbornih komisija na teritoriji celog Pčinjskog okruga je izjava OIK Vladičin Han o izlaznosti – da nisu u obavezi da rade presek jer ih Republička izborna komisija „nije zadužila“ da to rade.

S obzirom na to da do objavljivanja teksta, iz opštinske uprave Vladičin Han i izborne komisije nismo dobili odgovor na zahtev za dostavljanje zvaničnih rezultata, tačni podaci o broju glasova i izlaznosti nisu poznati, niti dostupni javnosti na zvaničnom sajtu, gde je predviđeno objavljivanje.

Goran Mladenović – Radikalski preletač „optužen“ za nepotizam

Nosilac liste SNS-a u Vladičinom Hanu, koji će najverovatnije ponovo biti predsednik ove opštine, nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu u Nišu radio je kao komercijalni direktor u preduzeću svojih roditelja, da bi od 2009. godine otvorio sopstveno preduzeće koje se bavi prometom prehrambene robe. Bio je predsednik opštinskog odbora Srpske radikalne stranke. Prešao je u SNS i sada je predsednik opštinskog odbora ove stranke. U julu 2012. godine je izabran za predsednika Opštine Vladičin Han, a na parlamentarnim izborima 2014. godine postao je i narodni poslanik sa liste SNS-a. Lokalni mediji su 2013. godine objavili da je Mladenović iskoristio uticaj da bi zaposlio suprugu u vrtiću, nakon što je promenio uslove konkursa i prilagodio ih onim koje je ona ispunjavala.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci