fbpx
11 C
Vranje
četvrtak, 18.04.2024

Vranjanci u Beogradu ovo ne smeju propustiti: Izložba kostima iz „Nečiste krvi“ u RTS Klubu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Originalni kostimi Marine Vukasović Medenice, rađeni za seriju Nečista krv koja će se od ovog vikenda emitovati na prvom programu RTS-a u udarnom terminu, od večeras su izloženi u Galeriji RTS Kluba (Radio Beograd, Svetogorska 1). Kako je najavljeno na svečanom otvaranju, moći će da se pogledaju do kraja emitovanja serije, 15. januara.

U subotu, 4. decembra od 20:00 časova, na RTS-u će biti prikazana prva od deset epizoda serije Nečista krv u produkciji This and That i Javnog servisa, rađene po motivima iz dela Bore Stankovića, a po scenariju Vojislava Nanovića iz ’70-ih godina.

Autorski tim je na otvaranju izložbe poručio da se priča o tri generacije jedne vranjske porodice koja je inspirisana Borinim delima, dešava u periodu „kada je odeća najviše govorila o socijalnom statusu i poreklu“.

Foto: Slobodna reč

Ekipa kostimografa predvođena Marinom Vukasović Medenicom izradila je kostime za više od 150 likova iz serije i filma koji je nastao od prve tri epizode (Nečista krv – Greh predaka), koji je publika poslednjih meseci imala priliku da pogleda na festivalima i u bioskopima.

Tako se mogu videti kostimi koje su izneli Dragan Bjelogrlić (Hadži Trifun), Dragan Mićanović (Efendi Mita – stariji), Marko Grabež (Efendi Mita – mlađi), Milutin Milošević (Isa Surdučki), Anđela Jovanović (Tašana), Sara Sandeva i Nevena Nerandžić (Sofka i Vaska), Nedim Nezirović (Jovča – mlađi), Nela Mihailović (Kata).

„Oni su slika njihovog intimnog i javnog života, i od svih vizuelnih suprotnosti epohe i Vranja u toj epohi, ilustruju samo kontrast muške i ženske mode bogate trgovačke porodice Hadži Trifuna“ – ističe Vukasović Medenica.

Na otvaranju su pored kostimografkinje govorile i kustoškinja dr Mirjana Menković, producentkinja Snežana van Hauvelingen, kao i reditelji serije Goran Stanković i Miroljub Petrović.

Prisutnima se obratila i unuka scenariste Vojislava Nanovića Jovana Stanojlović, i zajedno sa autorskom ekipom serije predstavila knjigu originalnog scenarija u izdanju RTS-a koja je već u prodaji.

Dela Bore Stankovića pretočena su u aktuelan i savremen kulturno-umetnički triptih koji čine film, serija i knjiga originalnog scenarija Vojislava Nanovića“ – poručili su autori.

Ekipa serije na otvaranju izložbe; Foto: Slobodna reč

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci