BEOGRAD / VRANJE – Na sajtu Vlade Srbije i u većini nacionalnih i lokalnih medija juče je objavljena izjava predsednice Vlade Ane Brnabić da je za danas zakazan sastanak Kriznog štaba „povodom epidemiološke situacije u Vranju“ na kojem će i ona prisustvovati te da će se razgovarati o tome da li je potrebno bilo šta preduzeti. U izveštaju sa današnje sednice Kriznog štaba Vranje se ne spominje.

Naprotiv, glavna vest je da od petka takozvani PCR test neće biti obavezan pri ulasku u Srbiju, da će se uskoro otvoriti administrativni prelaz ka Kosovu i Metohiji, kao i da će novi Klinički centar u Nišu početi sa redovnim radom od petka, a Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

Podsećanja radi, u Vranju je u protekla tri dana broj zaraženih „buknuo“ i ponovo se otvorila „kovid“ bolnica čiji se kapaciteti brzo popunjavaju. Hospitalizovano je preko 90 pacijenata samo u prethodna tri dana, a ukupan broj zaraženih u Vranju ide i preko 200.

Kako se navodi u izveštaju, na sastanku je analizirana trenutna epidemiološka situacija i prilagođavanje mera sadašnjoj situaciji, pa je tako preporuka Vladi Srbije da počevši od petka, 22. maja za ulazak u Srbiju ne bude potreban negativan test niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane. Umesto toga će svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biti uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše i biće upućeni na načine da se spreči infekcija. Potvrda preporuke se očekuje u četvrtak, 21. maja, na sednici Vlade Srbije.

Takođe, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za „kovid“ bolnice postepeno vraćaju u uobičajen sistem rada, a najpre će radnici ovih ustanova biti testirani na virus COVID-19 i početi da rade nakon negativnog rezultata.