fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Vranjska Banja: Preko 70 odsto mladih na listi Ujedinjene seljačke stranke

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJSKA BANJA – Izborna komisija Gradske opštine Vranjska Banja proglasila je pet konačnih lista sa kandidatima za odbornike. Građani će na lokalnim izborima 21. juna glasanjem za liste od ukupno 81 kandidata sa ovih lista odabrati 19. Oni će pored uticaja i mesta u Skupštini, između ostalog i među sobom odabrati predsednika Skupšine opštine Vranjska Banja.

Od osam partija koje su predložile kandidate koji će se „boriti“ za vlast u Gradu Vranju, četiri je takođe u „igri“ i za vlast u GO Vranjska Banja: Srpska napredna stranka sa listom Aleksandar Vučić – Za našu decu, Jedinstvena Srbija sa listom Dragan Marković Palma – JS, Srpska Desnica sa listom SD Vranjska Banja – Od naroda za narod, i Socijalistička partija Srbije sa listom Ivica Dačić – SPS.

Među proglašenim listama je i Ujedinjena seljačka stranka – Milija Miletić koja dominira na nivou celog Grada po zastupljenosti mladih kandidata na listi, sa preko 70 odsto (71,42%) kandidata koji su mlađi od 30 godina. Na ovoj listi pod rednim brojem 2. je preko 55 odsto (57,14%) žena, odnosno devojaka. Najstariji je sam nosilac liste poljoprivrednik Saša Ristić (49 godina), a najmlađa među kandidatima je pravni tehničar Jovana Janković (18 godina). Ona je ujedno na nivou celog Grada najmlađa kandidatkinja za odbornike.

Ko je Milija Miletić?

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke čije je sedište u Svrljigu, je poslanik sa liste SNS-a u odlazećem sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Rođen je 1968. u selu Plužina kod Svrljiga. Po zanimanju je terenski veterinar a politikom je, nakon što je bio sindikalni aktivista, počeo da se bavi 2002. godine. 2004. godine je izabran za zamenika predsednika Opštine. Posle izbora 2008. godine postao je predsednik Opštine Svrljig. Odlukom većine u Skupštini, decembra 2009. godine je smenjen sa tog mesta. Četiri meseca kasnije vratio se na vlast, u koaliciji sa SRS. Ujedinjena seljačka stranka, prethodno grupa građana, zvanično je registrovana kao politička partija krajem 2010. godine. Nakon izbora u maju 2012. godine ponovo je izabran za predsednika Opštine. Nakon što je na parlamentarnim izborima 2014. godine ušao u Skupštinu Srbije sa liste SNS, sredinom aprila je podneo ostavku na funkciju predsednika Opštine. U tekstu na portalu Južne Vesti stoji da je Miletić dospeo u žižu javnosti decembra 2014. godine kada je otelio kravu u jednom svrljiškom selu, a novembra 2015. godine je na sednicu Narodne skupštine došao u narodnoj nošnji.

Na listi kandidata za odbornike Skupštine GO Vranjska Banja Aleksandar Vučić – Za našu decu koja je pod rednim brojem 1., ima samo dvoje mlađih od 30 godina – saobraćajni inženjer Marko Nikolić (29 godina) i medicinska sestra Milena Mišić (28 godina). Oni nisu među prvih deset kandidata za odbornike, već se nalaze na 12. (Nikolić) i 13. (Mišić) mestu. Sa osam žena među 18 kandidata, ispunjen je minimum kada je u pitanju zastupljenost po polovima. Nosilac liste je, kako je naveo u delu za zanimanje, „master pravnik“ Dragan Sentić (44 godina), koji je aktuelni predsednik GO Vranjska Banja.

Nosilac liste Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija koja je na izborima za odbornike Skupštine GO Vranjska Banja pod rednim brojem 3. je ujedno i najmlađi nosilac liste, na nivou celog Grada. U pitanju je privatni preduzetnik Marjan Tasić (29 godina), a kao zanimanje na listi je naveo „veterinarski tehničar“. Međutim, generalna zastupljenost mladih na ovoj listi je mala, nekoliko procenta veća u odnosu na SNS, ali i dalje manja od 20 odsto (16,66%).

Iz njihove, na nacionalnom nivou „partnerske“, Socijalističke partije Srbije dolazi lista potencijalnih odbornika Skupštine GO Vranjska Banja sa 19 kandidata, među kojima je osam žena. U nekim lokalnim medijima se nakon proglašenja lokalnih izbora spekulisalo o tome da funkcioneri SNS-a u Vranju utiču na sastavljanje liste za odbornike SPS-a kada su u pitanju izbori u GO Vranjska Banja. Žikica Antanasijević, koji je na listi na 11. mestu, ovo je pre dve nedelje u izjavi za portal Vranje News demantovao: „Nikakav pritisak ni od koga iz SNS nismo imali, pa ni od narodnog poslanika Slaviše Bulatovića.“ Po zastupljenosti mladih osoba na listi, oni su na trećem mestu sa manje od 30 odsto (27,77%). Nosilac liste je direktor JP Uprava Banje Ivica Milenković (39 godina).

Krajnje desna lista pod rednim brojem 4. je Grupa građana Srpska desica Vranjska Banja – Od naroda za narod. Nosilac liste je privatni preduzetnik Nebojša Kostić (52 godine), zastupljenost mladih je 31,57 odsto, a na listi je osam žena.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci