fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

EU poslanici: Održavanje izbora u ovakvom okruženju jača nedemokratski sistem

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BRISEL / BEOGRAD – U poslednja dva meseca na adresu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija stiglo je čak tri pisma od tri grupe poslanika Evropskog parlamenta u kojima se izražava ozbiljna zabrinutost za stanje demokratije u Srbiji i za uslove održavanja predstojećih izbora.

Poslednje pismo iz Evropskog parlamenta stiglo je pre dva dana iz redova Socijalista i demokrata (S&D), druge najveće grupacije u parlamentu. U pismu koje je potpisalo deset poslanika ukazano je na nepovoljnu političku situaciju sa kojom se Srbija suočava.

Pismo su između ostalih potpisali potpredsednica Evropskog parlamenta Klara Dobrev, predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon, kao i četiri poslanika iz vladajuće Demokratske partije u Italiji.

“Srpski lideri i njihove izjave sada ugrožavaju demokratiju, koju snažno promovišu Evropska unija i njene države članice. Iskoristivši situaciju sa koronavirusom, trenutna skupštinska većina odložila je parlamentarne izbore, prvobitno planirane za 26. april 2020, za 21. jun, dok se zemlja još uvek oporavlja od pandemije COVID-19, a da se prvo nije konsultovala sa opozicijom oko novog datuma”, stoji u pismu poslatom Varheljiju.

Poslanici su ukazali na činjenicu da nijedan posmatrač Evropskog parlamenta ne može da nadgleda izbore, a da se u Srbiji šalje ograničena misija ODIHR-a. Zbog toga oni ističu da je “teško zamisliti verodostojan politički glas na dan izbora i oko njega, jer će ocena ODIHR-a biti objavljena nekoliko meseci kasnije”.

U pismu dalje stoji da je međupartijski dijalog koji su vodili poslanici Evropskog parlamenta, održan u Narodnoj skupštini Srbije, bio dobar korak ka ravnopravnoj predizbornoj sitauciji, ali “informacije koje trenutno predstavlja srpska Vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa”.

“Situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od strane vladajućih političkih stranaka i nepristupačnosti opozicije ili neuravnoteženost izveštavanja u medijima, stoji u pismu i dodaje se da će sva relevantna opozicija bojkotovati izbore.

Poslanici u pismu podsećaju da je Fridom haus Srbiju nedavno klasifikovao kao „hibridni režim“, a, kako ocenjuju, održavanje izbora u takvom okruženju samo bi ojačalo nepravedan i nedemokratski sistem. Zbog toga su izneli zatev da se sprovede pravedniji izborni postupak i detaljna kontrola, kako bi se sprečila korupcija i falsifikati.

Dok Evropski poslanici još uvek čekaju odgovor Varheljija, u Srbiji je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić pozvala premijerku Srbije Anu Brnabić da javno pročita ovo pismo, prenosi FoNet.

“Tražim da Brnabić hrabro pročita ovo pismo koje nije napisao niko iz ove opozicije, već njeni partneri iz EU, koji je potpisala potpredsednica Evropskog parlamenta Klara Dobrev. tražim od nje da ovo pročita javnosti i da se o tome izjasni i kaže zašto krije činjenično stanje koje je prvi put precizno izneto u ovom pismu, poručila je Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije. 

I evropski liberali pisali Varheljiju

Takođe, jedanaest poslanika u Evropskom parlamentu, članova liberalne grupe Obnovimo Evropu, 26. maja takođe je uputilo pismo komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju u kojem izražavaju zabrinutost za stanje demokratije u Srbiji i uslovima u kojima se održavaju izbori.

“Pišemo Vam zbog ozbiljnog nazadovanja u pogledu posvećenosti osnovnim evropskim i demokratskim vrednostima Vlade i političkog vođstva Srbije. Duboko smo zabrinuti zbog onoga što izgleda kao sve veći jaz između izjava i obaveza koje su srpske vlasti preuzele i ispunjavanju i poštovanju tih obaveza u realnosti”, napisali su poslanici liberalne grupe.

Pismo su između ostalih potpisali Natali Luazo, bivša ministarka za evropske poslove u Vladi Francuske, Klemen Grošelj, izvestilac iz senke za Srbiju grupe “Obnovimo Evropu” i Ilhan Kjučuk, izvestilac Evropskog parlamenta za Severnu Makedoniju.

Oni su u pismu izrazili žaljenje što će se izbori održati 21. juna u odsustvu dogovora vlasti i opozicije, kojim je “mogao da se spreči bojkot opozicije”. U pismu se navodi da bi se na taj način povećao sam legitimitet izbora.

“Da stvar bude još gora, u svetlu neizbalansiranog medijskog izveštavanja, povećanog pritiska na pojedince i civilno društvo kritično prema Vladi, i prema nezavisnim analizama stanja demokratije, Srbija je nedavno klasifikovana kao hibridni režim. Zbog toga verujemo da će izbori u takvoj atmosferi biti daleko od fer i demokratskih, stoji u pismu.

Na kraju su oni pozvali komesara da bude “dodatno pažljiv kada prati trenutni razvoj događaja u Srbiji i da budu adekvatno predstavljani u najavljenom godišnjem izveštaju Evropske komsije o Srbiji”.

Oliver Varhelji na ovo pismo još uvek nije uputio nikakav odgovor.

U aprilu je još 21 evropski poslanik pisao Varheljiju

Polovinom aprila grupa od 21 poslanika Evroskog parlamenta je pisala komesaru Varheljiju u kome su takođe ukazali na “ekstremno uznemiravajuću” situaciju sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji, prenela je tada N1. Oni su tražili od njega da se jasno izjasni o “ekstremno ozbiljnom” razvoju sitaucije u Srbiji i izjavama uperenim protiv EU, kao i o tome šta Brisel može konkretno da uradi.

U pismu koje je mađarski poslanik Atila Ara Kovač poslao u ime 21 poslanika se navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje bez roka trajanja, i ukazuje na to da je ta “teška i neproporcionalna“ mera ograničila ljudska prava, ali ne radi sprečavanja širenja COVID-19, već radi ometanja slobode izražavanja i slobode kretanja.

“Rezultat svega toga je da je više građana već privedeno zbog kršenja striktnog policijskog časa, dok se pravi razlozi tih hapšenja kriju u kritici politika vlade, navode poslanici, koji posebno ukazuju na pokušaj vlasti da uredbom ograniči protok informacija, stajalo je u tom pismu.

Poslanici su u tom pismu ukazali na to da je Vlada Srbije htela punu kontrolu nad štampom, kako bi objavljivala samo pročišćene, uglavnom lažne informacije i klevete protiv EU, a nakon protesta Vlada je povukla tu odredbu. Poslanici su podsetili i na izjavu Aleksandra Vučića da “evropska solidarnost ne postoji” i da je to “samo bajka na papiru” i dodaju da se uporedo sa tim nastavlja saradnja sa Moskvom i Pekingom.

Početkom maja, evropski komesar Oliver Varhelj je odgovorio da Evropska unija pažljivo prati razvoj situaciju u Srbiji, ali da je u tom trenutku prioritet borba protiv pandemije u Srbiji.

“Kada je reč o vašoj stavki o slobodi medija, pozdravili smo odluku Vlade Srbije da poništi mere uvedene u cilju centralizacije javnih informacija o pandemiji COVID-19. Sloboda medija je ključna u svakom trenutku, napisao je Varhelji u odgovoru.

Pismo su potpisali poslanici različitih političkih grupacija, među njima i oni čija su zaduženja u Evropskom parlamentu direktno povezana sa evrointegracijama država Zapadnog Balkana, kao što su predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon, predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan u Odboru za spoljnu politiku Tonino Picula ili izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel.

Pisma Evropskih poslanika na adresu članova Evropske komisije predstavljaju instrument kojim ovo telo kontroliše rad koledža evropskih komesara.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci