fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Razlika u platama i do 500 evra – Kolika je zaista prosečna zarada?

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Prosečna mesečna neto zarada u Republici Srbiji za decembar 2019. godine iznosila je 59.772 dinara, što je po tadašnjem kursu iznosilo oko 507 evra, podaci su Zavoda za statistiku. Upravo oko 500 evra je, na primer, razlika između plata na Vračaru i u Vranjskoj Banji. 

Kandidat za narodnog poslanika sa najviše izgleda da uđe u Narodnu skupštinu Republike Sbije, Milan Ilić je tokom kampanje Srpske napredne stranke obilazeći gradska naselja Dva Bresta, Gornji Asambair i Donji Asambair izjavio da se zemlja 2012. godine pre dolaska stranke na čijoj je listi nalazila „bukvalno pred bankrotstvom“ i da je aktuelna vlast stvorila državu koja danas ima jedan od najvećih privrednih rasta u Evropi.

„Uspeli smo da stopu nezaposlenosti svedemo na istorijski minimum ispod 10 procenata a prosečna plata u decembru mesecu 2019. godine je iznosila oko 520 evra.“ – izjavio je tada pred okupljenima Ilić.

Ilić, inače student ekonomije, je takođe ovo pomenuo tokom obilaska naselja Ogledna stanica, Sobina i Odžinka i govorio o problemima koje su „nasledili od prethodne vlasti„. Navodeći da se svi ti problemi ne mogu rešiti odjednom, obratio se građanima ovih naselja sa nadom da će 21. juna građani Vranja dati podršku politici SNS-a i predsednika Aleksandra Vučića:

„Svi smo svesni činjenice na kakvom se putu Srbija nalazi, kakva je Srbija danas što se tiče i ugleda koji uživa u svetu i po ekonomiji, direktnim stranim investicijama, privrednom rastu, stopi nezaposlenosti i prosečnoj plati koja je preko 520-530 evra“ – rekao je Ilić.

Tridesetogodišnji Milan Ilić, kojeg Gradski odbor SNS-a prezentuje kao „mladog lidera“ je na listi kandidata za narodne poslanike na visokom 18 mestu. On je pohađao takozvanu Akademiju mladih lidera, odnosno seriju radionica i seminara za mlade članove SNS-a. Kako je sam lider ove stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio, cilj Akademije je bila priprema mladih za aktivnije učešće u političkom životu. Sam predsednik je potencirao veću zastupljenost ovakvih mladih ljudi na listama.

Zanimljivo je izveštavanje jedne od vodećih regionalnih TV stanica o kampanji i događajima u gradskim naseljima Sobina i Odžinka, jer su za isti pomenuti događaj kada Ilić govori o prosečnim platama objavljena dva teksta. Prvi na sam dan događaja, sa tom izjavom, a drugi dva dana kasnije, bez pomenute izjave o prosečnoj zaradi od 520 evra. Portal Slobodna reč je takođe izveštavao o ovom događaju, sa napomenom da podatak o prosečnoj zaradi nije tačan.

Na grafikonu su ilustrovani zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku o prosečnim mesečnim neto zaradama za decembar 2019. godine i prva tri meseca 2020. godine. Podaci se odnose na prosek u Srbiji, potom i Grad Vranje, a posebno su prikazane plate u Gradu i GO Vranjska Banja kao i podaci za Grad Beograd i beogradsku opštinu Vračar. Kao što se može videti, prosečna plata u Vranju je oko 420 evra, dok je u Vranjskoj Banji oko 350 evra. Na nivou Grada Beograda ta cifra iznosi oko 630 evra.

Ilustracije radi, prosečna plata u beogradskoj gradskoj opštini Vračar u decembru 2019. godine iznosila je oko 851 evra, dok je u gradskoj opštini Vranjska Banja za isti period prosečna neto zarada iznosila oko 350 evra. Ovo je neverovatnih 500 evra razlike, dok su u isto vreme cene osnovnih životnih namirnica identične na teritoriji obe opštine. U odnosu na republički prosek, u Vranjskoj Banji je mesečna neto zarada manja za oko 150 evra.

Portal Slobodna reč je krajem marta objavio infografik sa prosečnom neto zaradom u Republici Srbiji i Gradu Vranju koji je najčitaniji članak od početka rada portala. Po podacima Zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji za 2019. godinu iznosila je 54.919 dinara, što je oko 469 evra, dok je u Vranju, za isti period, neto zarada bila oko 393 eura.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci