fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Vulin skupio još jednu plaketu dok pravnici pozivaju Brnabić da ga ne prima u Vladu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Ministar odbrane u odlazećem sazivu Vlade Srbije Aleksandar Vulin, od Jumka je juče dobio još jednu plaketu, povodom 60 godina postojanja ove kompanije. Uručena mu je „u znak zahvalnosti za razumevanje, podršku i nesebičnu pomoć u jačanju proizvodnih kapaciteta i namenske proizvodnje za potrebe sistema odbrane Srbije“.

Samo u poslednja dva meseca, Vulin je postao vlasnik četiri nove plakete. Predstavnici Vazduhoplovnog saveza Srbije su mu 7. avgusta dodelili Zlatnu plaketu za lični doprinos razvoju vazduhoplovnog sporta u Srbiji. Plaketu je uručio predsednik ovog saveza Labud Bulatović, u prisustvu članova, a ministar je dobio i dres padobranske reprezentacije Srbije.

Iz Ministarstva odbrane su uredno objavili saopštenje o novoj plaketi i podsetili da je Vazduhoplovni savez Srbije i prošle godine ministru dodelio plaketu sa istim povodom – za izuzetan doprinos vazduhoplovnom sportu, ali u specijalnom izdanju. U pitanju je bilo „najvažnije priznanje“ Zlatni orao.

Usledili Rusi i Krajišnici

Mesec dana kasnije, 10. septembra, Vulin od ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka dobija Spomenicu direktora Federalne službe Ruske Federacije, za ostvarenu vojno-tehničku saradnju. Povod je bila proslava 75 godina pobede nad fašizmom, a organizovana je posebna ceremonija dodele odlikovanja predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Već 1. oktobra Ministarstvo odbrane saopštava da je ministar Vulin dobio još jednu Plaketu – za izuzetan doprinos radu Saveza krajiških udruženja, kao i „doslednu borbu za opstanak Srba u Republici Srpskoj i zemljama regiona, a u okviru manifestacija Krajišnici u riječi i sliciPetru za Petrovdan. Pomenute manifestacije su održane u etno-parku u mestu Bački Jarak.

Ministar dobio i „Crnu plaketu“

Vojni sindikat Srbije, koji tvrdi da ima više od 7.200 članova i da je jedini reprezentativni sindikat u oružanim snagama, kao reakciju na sva odlikovanja i plakete ministra o kojima je saopštavalo Ministarstvo odbrane, početkom avgusta ove godine je Vulinu dodelilo i Crnu plaketu nepoželjnog poslodavca, a u saopštenju koje je preneo FoNet, sindikat je naveo da je to „jedino priznanje koje je ministar zaslužio“.

Predstavnici sindikata su istakli da su odluke o dodeljivanju plaketa ministru „inicirane pomamom servilnosti i dodvoravanja visoko pozicioniranih ušuškanih pojedinaca iz sistema odbrane“ koji „dodvoravanjem odlazećem ministru zloupotrebljavaju Vojsku Srbije“

„To se radi isključivo u političke svrhe i radi podizanja ličnog rejtinga Vulina kod onih koji će odlučivati o sastavu nove vlade, dok se sa druge strane bitno urušava dostojanstvo vojničke profesije i časti koju smo dužni da branimo“ – naveo je sindikat u saopštenju.

Iz sindikata su tada dodali i da je dodela tog „nepopularnog priznanja“ neminovnost koja ima za cilj kritičku ocenu rada Aleksandra Vulina tokom obavljanja funkcije poslodavca zaposlenima u VS.

YUCOM: Ne zovite Vulina u Vladu, vređao dostojanstvo nacionalne manjine

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM je 6. oktobra uputio zvaničan poziv novoimenovanoj mandatarki za sastav Vlade, Ani Brnabić, da dosadašnjeg ministra odbrane izostavi iz predloga budućih ministara:

„Aleksandar Vulin je kontinuirano u toku svog mandata ministra odbrane, i intenzivno u toku razgovora Beograda i Prištine, javno nazivao Albance „Šiptarima“ i vređao dostojanstvo albanske nacionalne manjine“ – piše između ostalog u saopštenju.

Predstavnici Komiteta smatraju da je on pokazao nepoštovanje stavova domaćih sudova da pogrdno označavanje manjine ovim nazivom predstavlja govor mržnje, kao i da je govor mržnje protiv Albanaca sa Kosova širio kroz zvanična saopštenja ministarstva, što je zloupotreba funkcije ministra odbrane. Objasnili su da diskriminacija od strane organa javne vlasti predstavlja najteži oblik diskriminacije prema domaćim i međunarodnim propisima.

Tužba zbog ugrožavanja spoljne i unutrašnje politike Srbije

Zbog, kako se navodi, odsustva postojanja čelnika institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Komitet pravnika za ljudska prava podneo je tužbu protiv Aleksandra Vulina za utvrđenje govora mržnje jer smatraju da postupcima nanosi štetu spoljnoj i unutrašnjoj politici Srbije, koja proklamuje poštovanje prava nacionalnih manjina. Podsećaju na sugestije o uspostavljanju Ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i „jasno zauzetog stava da se odustaje od politike zamrznutog konflikta izmešu Prištine i Beograda“, ističući da bi učešće Vulina u budućoj Vladi predstavljalo suprotnost proklamovanim ciljevima: da se poštuju ljudska prava i prava manjina kao i da se uspostavi društveni dijalog.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci