fbpx
28.1 C
Vranje
sreda, 19.06.2024

Zamena ulične rasvete u Vranju: Jedna sijalica 650 evra

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Sijalice na gradskoj uličnoj rasveti biće zamenjene novim LED sijalicama, što će Vranjance iz budžeta koštati 477,2 miliona dinara, odnosno oko 4 miliona evra, a firma „Keep Light“ koja je pobedila u postupku javne nabavke od ranije je poznata javnosti po novogodišnjoj jelki od 83.000 evra, višemilionskim ukrasima, nameštanju tendera za nabavku ukrasa u Nišu, zameni sijalica u Leskovcu, piše portal Južne vesti. Nakon zamene, firma će biti zadužena za održavanje, a ugovor je na 13 godina.

Da će na zamenu sijalica Grad potrošiti 4 miliona evra znalo se pre nekoliko meseci, kada je krajem aprila GU Vranje raspisala tender za izbor privatnog partnera koji će u gradu postaviti nove LED svetiljke i održavati rasvetu, po ceni od 477,2 miliona dinara.

Radi se o zameni 6.178 svetiljki od ukupno 7.678 koliko ih ima u gradu, tako da ispada da je cena zamene i održavanja jedne svetiljke oko 77.000 dinara, odnosno 650 evra. Preostalih 1.500 komada neće biti zamenjeno jer se već radi o LED svetiljkama i njihova zamena nije „opravdana“, stoji u dokumentaciji.

Prema pisanju Južnih vesti, nadležni su kao prednosti ugovora naveli uštedu novca i energije, kao i zaštitu životne sredine, a trebalo bi da ugovor o javno-privatnom partnerstvu traje 156 meseci, odnosno 13 godina.

Na tender se prijavile samo dve firme

Pored firme „Keep Light“ koja se prijavila sa podizvođačem „Mep Inženjeringom“, u trci za privatnog partnera bila je firma „Feeman“ iz Jagodine, a njihova ponuda je odbijena zbog nepotpune dokumentacije.

Portal podseća da je, kao i u većini drugih gradova koji menjaju osvetljenje, „Keep Light“ dobila posao u Vranju nakon što joj je 2018. godine namešten tender za nabavku ukrasa u Nišu (obustavljen nakon pisanja o tome), a sa ovom firmom je Grad Leskovac 2020. godine potpisao ugovor koji je prvo bio odbačen.

Druga firma poslala „neozbiljnu“ ponudu

Novinar Južnih vesti pozabavio se podacima javne nabavke, prema kojima je „Keep Light“ podnela ponudu od 528,5 miliona dinara sa PDV-om, dok je firma iz Jagodine, čija je ponuda ocenjena kao neprihvatljiva, ponudila da taj posao uradi za 531,2 miliona dinara.

Iz dokumentacije se vidi da je ponuda firme iz Jagodine odbijena jer nisu dostavili „traženo sredstvo obezbeđenja (bankarska garancija za ozbiljnost ponude) u skladu sa dokumentacijom o nabavci, nisu dostavljeni traženi uzorci i tehnička dokumentacija uz ponudu, nije popunjen obrazac strukture cena, nije dostavljeno tehničko rešenje, nisu dostavljeni svi traženi prilozi Modela ugovora, što je privredni subjekat bio u obavezi da dostavi kako je zahtevano konkursnom dokumentacijom“.

Jelka od 83.000 evra, namešten tender, poslovi širom Srbije

Firma koja će menjati rasvetu u Vranju za 4 miliona evra od ranije je poznata javnosti zbog sumnjive javne nabavke za dekoraciju Beograda, o čemu su 2016. godine pisali novinari portala Pištaljka. Ta firma je naročito dospela u žižu javnosti kada su novinari ovog portala otkrili da je beogradska novogodišnja jelka za 2017. godinu plaćena čak 83.000 evra i da je u centru grada postavljena pre završetka tendera.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su, od 24 ugovora za javnu rasvetu, 22 dobile 4 firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i „Keep Light“.

Ove firme su za sad iz lokalnih budžeta obezbedile sebi oko 50 miliona evra, podsećaju Južne vesti.

 Možda će vas interesovati:

Vile, leptiri i sirena rasveta za Novu Godinu od 3 miliona, Grad bez odgovora

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci