fbpx
28 C
Vranje
četvrtak, 13.06.2024

Život studenata iz grada poput Vranja u Beogradu postao nemoguć

Odabrani članci

Emilija Milenković
Emilija Milenković
Studentkinja Fakulteta političkih nauka, projektna asistentkinja u organizaciji CRTA, programska direktorka lokalnog UG "Naš svet, naša pravila"

Mišljenja objavljena u autorskoj rubrici Beleška ne predstavljaju stavove redakcije portala Slobodna reč.

Draga studentkinjo, drugarice, koleginice ako danas dolazis iz malog grada poput Vranja u veliki grad poput Beograda da studiraš, malo je reći da će ti biti teško. Znaj, draga studentkinjo, da si već dovoljno hrabra jer si uspela da se odupreš partijarhatu koji tera mlade žene da se nakon srednje škole udaju i rode decu iako one to ne žele.

Ali, draga studentkinjo, znaj da su sve veća povećanja kirija ali i drugih potrepština učinili život studenata u Beogradu nemogućim.

Studenti imaju dve opcije, a jedna od njih često nije studentski dom jer kapaciteti domova nisu ni približno dovoljni potrebama svih studenata. Ili kreni da radiš da bi opstala, a znamo da ćeš tada često birati između osnovih životnih potreba i učenja, ili nazad kući pa čekaj da se završe krize, ratovi, inflacije, patrijarhat da bi mogla da ostvariš svoje pravo na obrazovanje.

Dobro je što država obezbeđuje pomoć ženama koje se udaju i rode decu, ali šta je sa onim koje hoće da studiraju i rade, kako one da žive i GDE?

Zato, državo, obezbedi socijalne stanove ili drugu vrstu pomoći za studentkinje i mlade žene.

Ako i uspeš da nađeš stan, ako nisi na budžetu, moraćeš da plaćaš i do 300 hiljada dinara za jednu godinu studija na Arhitektonskom fakultetu, a da uz to gratis dobiješ i seksualno uznemiravanje od strane profesora.

Studenti i studentkinje arhitektonskog fakulteta se već treću nedelju za redom bore protiv povećanja cene školarine, ali i protiv sve češćih prijavljivanja seksualnog uznemiravanja na ovom ali i na drugim fakultetima. Zato drage koleginice sa Arhitektonskog fakulteta i drugih fakulteta, borite se, blokirajte fakultet i znajte da su studentkinje drugih fakulteta uvek uz vas!

Ako ikako i uspeš da završiš fakultet, draga koleginice, vreme je da uđeš na tržište rada. Prosečno vreme do prvog posla je dve godine. Ali prvo ide ponuda za neplaćenu praksu! U našoj državi ne postoji zakon o radnim praksama pa poslodavci eksploatišu mlade ljude pod opravdanjem da na taj način stiču iskustvo. Ni meni ni tebi iskustvo ne može da plati kiriju i kupi ručak!

Draga studentkinjo, nemoj da se iznenadiš ako te na razgovoru za posao pitaju da li planiraš da osnuješ porodicu, da li želiš decu, koji ti je ljubavni status i nemoj da te iznenadi to ako muškarac zauzme tvoje mesto ili za isti rad zarađuje više od tebe.

Iako statistički mnogo više žena u proseku završi fakultet od muškaraca sa boljim prosekom, muškarci i dalje zauzimaju visoke položaje, čine većinu zaposlenih i zarađuju više od žena.

Ali draga koleginice, ne odustaj, bori se za svoj položaj jer si vredna i zaslužila si dostajanstven život sa dostojanstvenim pravima i dostojanstvenom platom. Sve mi smo uz tebe! Borimo se zajedno!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci