fbpx
13.9 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

18 meseci zatvora – Osuđen Nikola Gruevski, bivši premijer Severne Makedonije

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

SKOPLJE – Bivši premijer Severne Makedonije Nikola Gruevski osuđen je danas u Skoplju u odsustvu na jednoipogodišnju zatvorsku kaznu zbog nasilja nad političkim protivnicima.
Skopski krivični sud je Gruevskog osudio za naručivanje nasilja nad odbornicima tada opozicionog SDSM u gradskoj opštini Centar 2013. godine, kada je bio premijer i lider VMRO DPMNE, preneo je RSE.

Drugooptuženi u slučaju nazvanom „Šamari u Centru“, tadašnji bliski saradnik Gruevskog i ministar za saobraćaj i veze Mile Jankieski, osuđen je na godinu dana zatvora uslovno, a kaznu će izdržati ako u naredne četiri godine napravi neko krivično delo.

Ovo je prva presuda za Jankieskog, za koga se vodi više sudskih postupaka za krivična dela počinjena u vreme dok je bio ministar u vladi Gruevskog. Gruevski, koji je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora u slučaju nezakonite kupovine luksuznog mercedesa, u novembru 2018. godine je pobegao u Mađarsku, gde je dobio politički azil.

Veće krivičnog suda u Skoplju je osudilo na uslovne zatvorske kazne i pet simpatizera VMRO DPMNE, koji su učestvovali u nasilju nad odbornicima SDSM na sednici skupštine opštine Centar, da bi po nalogu Gruevskog sprečili promenu urbanističkog plana za centralni deo Skoplja.

Slučaj „Šamari u Centru“ je prvi sudski postupak koji je pokrenulo Specijalno tiužilaštvo za prisluškivane razogovre, koje je krajem prošle godine ugašeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci