fbpx
25 C
Vranje
nedelja, 14.04.2024

Uvode se kamere na uniformama saobraćajaca

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Načelnik Uprave saobraćajne policije, Slaviša Lakićević, predstavio je zaštitniku građana, Zoranu Pašaliću, kamere za uniforme i demonstrirao način njihove upotrebe.

Lakićević i Pašalić su konstatovali da će kamere“ doprineti većoj transparentnosti rada saobraćajne policije“, ali i „smanjiti mogućnost zloupotreba tokom obavljanja policijskih poslova“.

Pašalić je izjavio da kamere za uniforme imaju veliki značaj kao „antikorupcijsko sredstvo“, da je ceo projekat pažljivo ispitivan tri godine i da je uvođenje tog sistema u potpunosti u skladu sa zakonom.

„Podaci sa kamera ne mogu da budu zloupotrebljeni, jer se čuvaju na posebno zaštićenom softveru, za koji se zna ko njime rukuje i kome ne može pristupiti neograničen broj ljudi. Ako neka informacija ‘procuri’, znaće se ko je zloupotrebio ovlašćenje“, rekao je Pašalić.

Primena kamera će početi 1. septembra na auto-putu u okolini Beograda i u presretačima širom Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Lakićević je izjavio da se kamere „neće koristiti za procesuiranje krivičnih dela i prekršaja“ i da se „snimljeni video i audio materijal čuva 45 dana, nakon čega se briše“.

Kamera se nalazi na prednjoj strani na uniformi policijskog službenika, koji ima obavezu da obavesti građane da će njegova intervencija biti audio i video snimljena.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci