fbpx
28.1 C
Vranje
sreda, 19.06.2024

Vranjski vatrogasci od početka godine ugasili 532 požara

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Vranjski vatrogasci poslednjih dana imaju zaista mnogo posla. Brojke same govore: od početka godine imali smo 532 intervencije, a u prvih dvadeset dana avgusta ih je bilo 138. To je oko 35 odsto od ukupnog broja intervencija tokom čitave godine, rekao je Dejan Stanojević, komandant Vatrogasnog bataljona, prenosi Radio-televizija (RTV) Vranje.

Prema njegovim rečima, visoke temperature ovog leta stvaraju pogodne uslove za izbijanje i širenje požara na otvorenom prostoru. Pripadnici Vatrogasnog bataljona u Vranju ovih dana imaju mnogo intervencija, pa apeluju na građane da povedu više računa i ne pale suvu travu i strne ostatke.

„Pred nama je period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom, koji se veoma brzo šire i mogu biti opasni po zdravlje i živote ljudi, a takođe mogu i da prouzrokuju veliku materijalnu štetu. To je znak da ljudi treba da se dozovu pameti i da ne vrše nikakvo spaljivanje. Ujedno bih pozvao one najsavesnije građane da, gde god vide dim, pozovu broj 193 i dojave nam kako bismo brzo izašli na lice mesta i sanirali požar dok je mali i dok je mala materijalna šteta“, rekao je Stanojević.

Komandant Vatrogasnog bataljona dodao je da je većina požara na otvorenom prouzrokovana ljudskom aktivnošću, pa inspekcijske i druge službe Sektora za vanredne situacije u ovom periodu pojačavaju nadzor.

Podsetio je da su novčane kazne za izazivanje požara od 10.000 do 50.000 dinara za fizička, a od 300.000 do milion dinara za pravna lica.

„Apelujem na građane da nikako ne spaljuju na otvorenom prostoru i podsetio bih da je to kažnjivo. Naše službe su non-stop na terenu i do sada smo napisali veliki broj prijava zbog nemarnosti i neodgovornosti i ugrožavanja životne sredine i materijalnih dobara“, rekao je Stanojević.

U septembru pripadnike Vatrogasnog bataljona u Vranju očekuje edukativna akcija koja će poboljšati spremnost vatrogasaca-spasilaca da reaguju u posebnim situacijama. U organizaciji Sektora za vanredne situacije MUP-a, u Vranju će biti organizovana obuka timova za spašavanje iz ruševina iz cele Srbije. Obuka će biti održana u novom Regionalnom centru za vanredne situacije u Vranju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci