fbpx
11.2 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

Batut: U registru retkih bolesti 2.176 osoba

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ saopštio je uoči međunarodnog dana retkih bolesti, da je u bazi podataka Registra lica sa dijagnozom retkih bolesti do 31. januara 2023. godine evidentirano 2.176 osoba.

U saopštenju se navodi da se Međunarodni dan retkih bolesti obeležava 16. godinu zaredom poslednjeg dana februara.

Analizom podataka dobijenih iz zdravstvenih ustanova sa sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, tokom 2021. godine u Srbiji je bolnički lečeno 16.056 osoba sa dijagnozom retke bolesti.

Podaci se odnose na izdvojene retke bolesti, koje su najzastupljenije u bolničkom morbiditetu u Srbiji.

Rezultati analize pokazali su da su najzastupljenije bile bolesti nervnog sistema, bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma i dobroćudni tumori i tumori nepoznate etiologije.

Kod bolesti nervnog sistema uočen je najveći udeo hospitalizacija obolelih od teške miastenije, bolesti motornog neurona i mišićnih distrofija.

Druga najučestalija grupa hospitalizacija pripada bolestima žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma.

Za 9.153 osiguranika obolelih od retkih bolesti tokom 2021. godine obezbeđena je terapija koja se nalaze na Listi lekova.

Iste godine u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite obezbeđeni su lekovi van liste lekova za 294 osobe obolele od retkih bolesti: od urođenih bolesti metabolizma (67), kao i za lečenje obolelih od retkih tumora (57 lica).

Obezbeđeni su lekovi i za obolele od plućne arterijske hipertenzije (41 lice), za osobe obolele od hereditarnog angioedema (48 osoba), kao i za 58 osoba sa spinalnom mišićnom atrofijom, navodi Batut.

Terapija lekovima van liste lekova data je i za četiri obolela od Dravet sindroma, za četiri osiguranika koji boluju od hereditarne amiloidne polineuropatije tipa TTR i za dva pacijenta sa neuroblastomom.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci