fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Batut zdravstvenim ustanovama: Koristite antigenske umesto PCR testova

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Institut za javno zdravlje Batut uputio je zdravstvenim ustanovama novo uputstvo, u kome navodi da će osobe koje moraju da budu smeštene u bolnice, a ne mogu da budu testirane PCR metodom, na prisustvo korona virusa biti testirane antigenskim testovima, objavio je Danas. Danas navodi da je Batutovo uputstvo zdravstvenim ustanovama stiglo pre nekoliko dana.

Prema tom uputstvu, antigenski testovi biće upotrebljavani kao alternativa PCR testiranju u situacijama kada je potrebno brzo dobiti rezultat ili kada je epidemiološka situacija takva da svakodnevno postoji veliki broj zaraženih.

Napominje se i da se antigenski testovi moraju primeniti u prvih pet dana od pojave simptoma bolesti, a da nakon toga više nisu precizni. Istovremeno, ovi testovi će se ubuduće koristiti i kod pacijenata koji odlaze na bolničko lečenje, pre prijema u zdravstvenu ustanovu.

Danas podseća da su se dosad u ovim situacijama korišćeni serološki testovi koji otkrivaju prisustvo antitela, i koji nisu dovoljno pouzdani pošto na početku bolesti oboleli ne razviju dovoljnu količinu antitela koju bi test mogao da otkrije, te da se zato PCR metoda smatra „zlatnim standardom“ u dijagnostici.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci