fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Bojkot uspeo – Umesto Vlade, gumeni „malj za mafiju“ i neprekidna kampanja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Preko 120 dana od održavanja parlamentarnih izbora, građani Republike Srbije i dalje nemaju novu vladu i nadležne ministre, a već su im najavljeni novi izbori, za 18 meseci. Zaobilazeći sve nadležne političke institucije, glavnu reč i dalje vodi dupli predsednik – i Sprske napredne stranke i Republike Aleksandar Vučić.

Najavljenim ulaskom Socijalističke partije Srbije i formalno opozicionog kandidata Aleksandra Šapića (SPAS) u Vladu Srbije, i Narodna skupština zvanično ostaje bez opozicije a Vlada postaje koncentraciona, upozoravaju stručnjaci. Ističu da je ovaj potez u skladu sa strategijom SNS-a i Vučića, jer su im oni neophodni, kako za uspeh na predsedničkim izborima, tako i na beogradskim.

Govoreći o formiranju Vlade, čiji će se sastav znati tek 28. oktobra (zakonski rok je 3. novembar), predsednik je već najavio održavanje novih, vanrednih parlamentarnih izbora najkasnije do 3. aprila 2022. godine. Politički analitičar Stefan Tasić za portal Slobodna reč ističe da je ovo prvenstveno rezultat bojkota opozicije:

S obzirom na potpuno odsustvo opozicije u Narodnoj skupštini, bojkot jeste uspeo. To je sada i više nego očigledno ulaskom SPS-a i SPAS-a u Vladu, a takvo stanje je neodrživo – započinje Tasić.

Prema rečima našeg sagovornika, najavljeni parlamentarni izbori se poklapaju sa predsedničkim, a možemo da očekujemo i beogradske izbore koji bi u tom slučaju bili održani „nešto ranije“ možda čak i kao vanredni. Tako bi se, kako kaže, svi ovi izbori smestili u jedan paket i pobeda SNS-a vođena popularnošću Aleksandra Vučića bi bila olakšana.

SPS i SPAS u Vladi u interesu stranke, a ne glasača

Predsednik je na konferenciji za medije u utorak, koja je trajala sat vremena, najavio ulazak Aleksandra Šapića u Vladu, kao i postavljanje prvog čoveka socijalista Ivice Dačića na mesto predsednika Narodne skupštine.

Ulaskom SPS-a i SPAS-a u Vladu, ista postaje koncentraciona, što je upozoravajuće jer ne postoji vanredno stanje koje bi opravdalo koncentracionu Vladu i potpuno osustvo bilo kakve opozicije i dijaloga – ističe Tasić.

Dodaje da ovakav potez Aleksandra Vučića može da se posmatra iz njegovog strateškog ugla, odnosno da je SPS njegov neophodan partner zbog predsedničkih izbora 2022. godine jer je cilj pobeda već u prvom krugu, dok će SPAS biti partner za beogradske izbore, gde SNS „stoji slabije nego na nivou cele Srbije“.

Šminkanje za zapad i zamahivanje maljem

Komentarišući najavljene ciljeve nove Vlade, Tasić napominje da su u korenu problematični, jer svi dolaze od predsednika države, što predstavlja nastavak kršenja ustava i institucionalnih nadležnosti različitih političkih institucija. Pomenuti ciljevi predstavljaju „manje-više teorijsko programski kontinuitet prethodnih Vučićevih vlada“, dodaje, osim novonastale situacije sa epidemijom virusa COVID-19.

6 ciljeva nove Vlade, nema borbe protiv korupcije
Kako je najavljeno iz SNS-a, šest ciljeva nove Vlade biće borba protiv virusa COVID-19, kao najvažniji zadatak istakli su „borbu za interese srpskog naroda i Srbije na Kosovu i Metohiji i očivanje vitalnih interesa zemlje, potom borba protiv mafije i organizovanog kriminala, sledi „istrajavanje na politici nezavisnog odlučivanja“ odnosno nezavisna spoljna politika zemlje, dok su na petom mestu ubrzane reforme, „posebno rešavanje vladavine prava u okviru evrointegracija“ a šesti cilj je rast srpske ekonomije. Borba protiv korupcije, za koju se najviše i zalagao predsednik SNS-a pre dolaska na vlast, nije među ciljevima nove vlade.
Gumeni malj za mafiju

Poseban akcenat, sa dramatičnom najavom da će se na mafiju „udariti maljem u glavu“, ima borba protiv organizovanog kriminala, a logično je pitanje – šta je sa tom borbom bilo do sada:

Ova garnitura je na vlasti 8 godina, a 6 godina sa apsolutnom većinom i kontrolom, šta ih je sprečavalo da se do sad izbore sa mafijom, a svedoci smo niz afera koje pokazuju spregu između države i organizovanog kriminala – primećuje naš sagovornik.

Pominjući afere poput Jovanjice, Savamale i „različite sprege sa navijačkim grupama i klanovima“, ističe da je utisak da nije došlo do raskida između države i mafije, već da je ta veza ojačana.

Ministarstvo za pokazivanje

Tasić se još jednom osvrnuo na „vrlo kritički“ izveštaj Evropske komisije o stanju demokratije u Srbiji, i napomenuo da je ponašanje vlasti u prethodnom periodu dovelo do toga da svi relevantni izveštaji ukazuju na probleme u vladavini prava. Mandatarka Ana Brnabić je najavila i formiranje novog ministarstva – za ljudska i manjinska prava, što je u svom izlaganju predsednik i potvrdio.

S obzirom na totalno odsustvo dijaloga i ponašanje nadležnih u prethodnom periodu, čini se da je formiranje ovog ministarstva „kozmetika“ za kritičare – zaključuje Tasić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci