fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

„Borina nedelja“ u Beogradu, Vranju i Vlasotincu, „Borini književni dani“ u zgradi Pozorišta

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE / VLASOTINCE – Poslednje sedmice marta, u čast večnog ambasadora Vranja, i ove godine se održavaju dve paralelne manifestacije, „Borina nedelja“, u organizaciji Književne zajednice Borisav Stanković, na kojoj se dodeljuje istoimena književna nagrada, a u organizaciji Biblioteke koja nosi ime pisca, pod pokroviteljstvom Grada Vranja, istovremeno se organizuju Borini književni dani.

Manifestacija iza koje stoji Grad Vranje počinje večeras, 21. marta od 19 časova, u maloj sali Pozorišta, koje takođe nosi ime pisca, i trajaće do četvrtka, 24. marta. Na otvaranju će tokom programa koji je nazvan „Razgovor s povodom“ o životu i delu Bore Stankovića govoriti teoretičarka i istoričarka srpske i drugih južnoslovenskih književnosti Ljiljana Pešikan Ljuštanović i profesorka srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, urednica u izdavačkoj kući Akademska knjiga Gorana Raičević. Moderator je profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Nišu Zoran Dimić. Sutradan će tokom večeri „Književne stvari“ o poeziji, prozi i pozorištu govoriti književnik Vladimir Tabašević, a trećeg dana manifestacije planiran je omaž nedavno preminulom profesoru Momčilu Zlatanoviću, a o njegovom delu govoriće profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Danijela Popović Nikolić, profesorka Pedagoškog u penziji Stana Smiljković i urednik Izabranih dela Momčila Zlatanovića Zoran S. Nikolić. Manifestaciju 24. marta zatvara pisac Slaviša Pavlović.

Dr Rober Hodel gost Borine nedelje

Istovremeno, 23. marta, počinje 56. Borina nedelja, a zvanično otvaranje biće u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju. Nakon besede prošlogodišnjeg dobitnika Književne nagrade Borisav Stanković Petra Sarića, biče održano veče „Recepcija dela Borisava Stankovića u Evropi“, o čemu će govoriti akademik dr Rober Hodel, koji je preveo Borina dela na nemački jezik.

Narednog dana u Beogradu, u Francuskoj br. 7 (Srpsko književno društvo), biće održano tematsko veče „Orfejev krug“, na kojem će se od 19 časova predstaviti Dragica Užareva, Verica Ilić, Buljana Tasić, Verica Preda, Biljana Karavidić, Slađana Bušić, Aleksandra Ljubisavljević, Ratomir Timotijević Tim, Živko Nikolić, Čeda Marković i Zoran Sve Jovanović.

„Sa Borom na ti“ će narednog dana u Beogradu govoriti Aleksandar Čotrić i Vidak Maslovarić, a 26. marta će u Biblioteci Desanka Maksimović u Vlasotincu biti održano veče pod nazivom „Nove knjige“, na kojem će učestvovati Zoran Davinić (autor „Maybe Next Time).

Program se nastavlja u Vranju 28. i 29. marta, kada će u ponedeljak najpre od 19 časova u Galeriji NU biti predstavljen portret pisca Mirka Demića, a tokom večeri će govoriti autor i Aleksandar Laković.

Utorak, 29. mart posvećen je dobitnicima Književne nagrade Borisav Stanković.

Ovogodišnji dobitnik je književnik, književni kritičar i teoretičar književnosti, Mihajlo Pantić. Nagrada mu se uručuje za celokupan književni opus, o čemu će govoriti autor i književni kritičar Gojko Božović. Kako su naveli iz KZ Borisav Stanković, žiri (dr Milo Lompar, prof. dr Slađana Jaćimović i književnik Aleksandar Laković) je odlučio da Pantiću pripadne „jedna od najznačajnijih domaćih književnih nagrada“, jer je „u savremenoj književnosti Pantić stvorio veoma razuđen književni opus“.

„U pripovedačkom smislu, Pantićeve priče su modernistički zasnovane, sa nagomilavanjem sugestija do poente koja naglo dolazi na kraju priče, ali i sa jakim postmodernim elementima, poput metatekstualnih pokazatelja koji preinačavaju momente i figure poznate iz istorije književnosti“ – saopšteno je na jutrašnjoj konferenciji za medije, prenosi VranjeNews.

Poslednji dan manifestacije biće posvećen nedavno preminulom profesoru dr Momčilu Zlatanoviću. Na sajtu Književne zajednice Borisav Stanković biće objavljen tekst-studija prof. dr Sunčice Denić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci