fbpx
32.4 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Budući narodni poslanici – Iz Vranja skoro 30 kandidata

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Među kandidatima za narodne poslanike koje će ove godine građani birati 21. juna glasajući za jednu od 21 ponuđene liste, nalazi se 29 kandidata iz Vranja. Međutim, oni koji će zapravo i ući u Narodnu skupštinu, nakon raspodele mandata koji se dodeljuju redom od prvog kandidata sa liste a na osnovu glasova koje je lista osvojila, mogu se nabrojati na prstima jedne ruke.

Sledeće nedelje će građanima Vranja, pored izbornog listića na kom će  birati listu kandidata za odbornike za gradsku Skupštinu, biti ponuđeno i da odaberu jednu od lista sa kandidatima za narodne poslanike. Među tim različitim listama nalazi se 29 imena pored kojih stoji mesto prebivališta „Vranje“.

Da bi neki Vranjanac postao narodni poslanik na ovim izborima, koje zbog neodgovarajućih uslova za održavanje bitan deo opozicije bojkotuje, moraju se ispuniti dve stvari: prva je da lista na kojoj se oni nalaze osvoji dovoljan procenat glasova kako bi joj i pripali mandati u Narodnoj skupštini, a druga je da redni broj tog kandidata bude što bliži vrhu, jer se mandati dodeljuju redom.

U tom smislu, i uzimajući u obzir istraživanja koja pokazuju koliki će procenat glasova najpopularnije stranke osvojiti, realnu šansu da postanu narodni poslanici će sigurno imati dvoje Vranjanaca, a za još dvoje možda postoji šansa, ukoliko njihove stranke osvoje više od onoga što im istraživači predviđaju, što se najverovatnije neće desiti.

Stručnjaci za vladavinu prava, lokalne medije i komunalije

Bez sumnje će usled okolnosti na političkoj sceni Srbije dominantu ulogu i u narednom sazivu imati poslanici Srpske napredne stranke (SNS). Sa teritorije Vranja i Vranjske Banje na njihovoj listi predloženih kandidata nalaze se trojica muškaraca – narodni poslanik odlazećeg sastava Skupštine Slaviša Bulatović, Milan Ilić i Momir Stojilković. Glasači iz Vranja (i iz cele Srbije) koji zaokruže listu Aleksandar Vučić – Za našu decu (ili bilo koju drugu listu) ne glasaju konkretno za nosioca liste (u ovom slučaju aktuelnog predsednika) već daju šansu pomenutoj trojici da uđu u Narodnu skupštinu Republike Srbije i zastupaju interese građana Srbije, Vranjanaca ili stranke.

Dosadašnji narodni poslanik, koji je to po prvi put postao na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine i tokom mandata bio jedini poslanik sa teritorije Vranja i Vranjske Banje – Slaviša Bulatović, je u trci za mesto u Skupštini i ovog puta, ali je na 91. mestu, čak 73 pozicije iza njegovog stranačkog kolege Milana Ilića.

Biografiju Slaviša Bulatovića možete pogledati u tekstu Ponavljač zadužen za „vladavinu prava“.

Bulatović je u Narodnoj skupštini bio aktivan svega sedam meseci, tačnije imao je 31 obraćanje u periodu od 2. aprila do 7. novembra 2018. godine. Bulatović je svoje prvo obraćanje parlamentu održao tek 668 dana od ulaska i gledajući arhivu obraćanja, bio poprilično aktivan u narednom periodu. Međutim, tokom cele 2019. i prvih meseci 2020. godine, ponovo se ne beleže ikakve aktivnosti. U pomenutih sedam meseci postao je jedan od najaktivnijih poslanika i neko od 31 obraćanja iskoristio je kako bi 30 puta obrazložio amandman na zakone, a jedno po nekom drugom osnovu. U prva tri meseca i 22 obraćanja, vreme je koristio na obrazlaganje amandmana na više predloga zakona, kao i o izmenama i dopunama zakona, o kojima se u tom periodu raspravljalo. Tako se njegova aktivnost svela na dvadeset i dva ponavljanja da se podnosi amandman kojim se određeni član dopunjuje rečenicom: „...afirmiše sveukupni razvoj Republike Srbije sa posebnim osvrtom na vladavinu prava„.

Po mnogim poznavaocima političke scene u Srbiji i Vranju, najveće iznenađenje na listi kadnidata za poslanike iz redova SNS-a je, kako stoji na listi, tridesetogodišnji student ekonomije Milan Ilić. Ilić se našao na visokom 18. mestu, što je u skladu sa politikom stranke i potenciranjem samog predsednika SNS-a Aleksandra Vučića da mlađi ljudi budu uključeniji i aktivniji na političkoj sceni Srbije. Sam je polaznik takozvane Akademije mladih lidera organizovane unutar stranke u vidu seminara i radionica, a postao je prepoznatljiv javnosti otkad je najavio formiranje specijalnog pravnog tima Gradskog odbora SNS-a u Vranju koji će se baviti podnošenjem krivičnih prijava protiv „nekih urednika i novinara„. Na konferenciji za medije koju je preneo portal Vranje News, Ilić je pozvao tužilaštvo „da samo radi po zakonu“ po kome se za planirane krivične prijave „predviđa kazna zatvora do tri godine„. Ilić je zaposlen u jednom od Javnih preduzeća u Vranju. Nedavno je u kampanji, obilazeći građane po vranjskim naseljima, imao sitan gaf kada je izneo netačne informacije o visini prosečne zarade, navodeći veće cifre od realnih. Iznenađujuća je činjenica da se na listi kao „mladi lider“ nije našao aktivniji Stefan Filipović, aktuelni koordinator Kancelarije za mlade u Vranju i istaknuti član omladine vranjskog SNS-a.

Ukoliko se desi da SNS-u pripadne više od 120 mesta u Skupštini, poslanik će postati i Momir Stojilković (59 godina). Stojilković je po profesiji diplomirani inženjer poljoprivrede, a nakon zaposlenja u Poljoproduktu gde je radio kao tehnolog, postao je rukovodilac proizvodnje i direktor klanice. Nakon anganžmana u privatnim firmama, bio je direktor JKP Komrad u Vranju odakle je smenjen odlukom njegovih partijskih „družbenika“ zbog nesavesnog obavljanja dužnosti i loše organizacije poslovanja. U obrazloženju Komisije za mandatsko imunitetska pitanja koju je potpisao Miroslav Nešić, takođe član SNS-a, stoji da preduzeće koje je vodio Stojilković „ne ostvaruje osnovnu ulogu održavanja higijene u gradu i da je stanje iznošenja smeća potpuno nezadovoljavajuće„. „Okrivljen“ je i za probleme sa održavanjem deponije Meteris i zelenih površina u gradu. Stojilković je u Vranju poznat i kao tast Dane Karić, ćerke biznismena Bogoljuba Karića.

Društveno najangažovanija i najmlađa među kandidatima

Nakon što je pokret Jedan od 5 miliona naprasno odlučio da prekine bojkot i učestvuje na parlamentarnim izborima, imali su malo vremena da formiraju listu kanditata za narodne poslanike. Kako je i očekivano, Vranjanka Dejana Stošić (22 godine), zbog dugogodišnjeg društvenog angažovanja i posvećenosti ovom pokretu, našla se na visokoj šestoj poziciji, što je najbolja pozicija u odnosu na sve ostale kandidate koji su iz Vranja. Međutim, da bi Jedan od 5 uopšte prešao cenzus i učestvovao u raspodeli mandata, potrebno je da osvoji više od 3 odsto glasova na nivou cele Srbije, što je upitno. Stošićeva je nakon završene srednje Medicinske škole pored volontiranja radila neko vreme kao farmaceutski tehničar u apoteci u Vranju, da bi nakon pauze upisala Filozofski fakultet u Beogradu gde sada studira. U Vranju je zapamćena kao vršnjačka edukatorka i organizatorka „pobune“ protiv rekonstrukcije Gradskog parka koja je podrazumevala seču stabala, ima višegodišnji volonterski staž i dugo je angažovana na projektima koji se bore protiv nasilja nad devojkama i ženama. Aktuelna je „Ambasadorka mladih Srbije“ u evropskoj WAVE Mreži (evropska mreža ženskih organizacija koja se fokusira na eliminaciju nasilja nad ženama i decom). Iako je zaista aktivna na društvenim mrežama kada je kritika vlasti u pitanju, velika greška Dejane Stošić u aktuelnoj kampanji je nedovoljno isticanje činjenice da je ona među ostalim kandidatima za narodne poslanike iz Vranja na najpovoljnijem mestu, kako bi upravo njeni sugrađani bili upoznati sa tim i možda glasali za ovu opciju. Pored nje, na listi Jedan od 5 iz Vranja su i: Ivona Marinkov (22 godine) na 31. mestu, Miloš Stošić (29 godina) na 38. mestu i Filip Kostić (26 godina) na 78. mestu.

Poslanik ako mu se posreći, odbornik sigurno

Na ovim izborima Socijalistička partija Srbije Jedinstvena Srbija nastupaju udruženim snagama, odnosno zajedničkom listom kandidata za narodne poslanike – Ivica Dačić – SPS, JS – Dragan Marković Palma. Prema nekim istraživanjima, oni imaju šanse da osvoje oko 30 mandata, što bi značilo da su male šanse da se kandidati iz Vranja nađu u skupštinskim klupama. To su Dejan Manić na 42. mestu, Milena Marinković na 65. mestu, Vesna Petrović na 97. mestu i Dejan Ilić na 99. mestu.

Za razliku od najverovatnijeg ishoda na lokalnim izborima kada će Maniću (47 godina) kao nosiocu liste JS na lokalu pripasti odborničko mesto u Skupštini grada Vranja, mali su izgledi da „Manda“ sa 42. mesta uđe u Narodnu skupštinu Republike Srbije, iako je pre dve godine izabran za jednog od petoro potpredsedika Jedinstvene Srbije. Ima zvanje diplomiranog ekonomiste Univerziteta u Prištini, a nakon anganžmana u privatnim firmama, kao član G17+ postaje prvi direktor Skijališta Besna Kobila, a kasnije funkcioner u Turističkoj organizaciji Vranje. Bio je odbornik u Skupštini grada Vranja u drugom sazivu. Krajem prošle godine je nakon incidenta u privatnom lokalu u Vranju podneo krivičnu prijavu protiv dvojice članova Srpske desnice koji su „pretili da će mu pucati u glavu„.

Neki drugi ljudi

Pored ovih jedanaestoro kandidata, na listama ostalih partija nalazi se još 18 Vranjanaca koji su u trci za mesto u Narodnoj skupštini, ali se slobodno može reći da, što zbog rezultata glasanja, što zbog njihove pozicije na listi, nemaju šanse da se približe Skupštini.

Njihova imena, pozicije na listi, godina rođenja i zanimanje su u nastavku:

Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana:
27. Немања Нухијевић 1982. предузетник Врање
80. Драгиња Анђелковић 1995. дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства Врање
Metla 2020:
63. Горан Станчић 1960. магистар техничких наука Врање
160. Тијана Петровић 1991. координатор Врање
Čedomir Jovanović – Koalicija za mir:
143. Предраг Станковић 1967. дипломирани економиста Врање
154. Милица Станковић 1997. студенткиња Врање
161. Станче Тасић 1987. радник Врање
181. Душица Јовчић 1978. дипломирани економиста Врање
Suverenisti:
30. Мирослав Младеновић 1980. инжењер архитектуре Врање
Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka:
14. Бобана Станимировић 1978. професор разредне наставе – мастер учитељ Врање
142. Тамара Живковић 1992. студент педагошког факултета Врање
174. Невена Митић 1996. инжењер прехрамбене технологије Врање
239. Славко Живковић 1959. лекар специјалиста Врање
Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici:
18. Драган Николић 1960. Адвокат Врање
215. Јелена Ристић 1992. Дипломирани правник Врање
220. Емилија Белић 1994. Пословни администратор Врање
237. Нинослава Јашарај 1989. Радник Врање
Za Kraljevinu Srbiju:
233. Никола Милошевић 1989. адвокат Врање

Sve o procesu odabira narodnih poslanika i podeli mandata možete pogledati ovde >>>

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci